Fra sidelinja

«Tonedøve fotballproffer på Alfheim»

Nok en gang er håpløse ideer om ny arena for Tromsø idrettslag luftet.

Alfheim Stadion.  Foto: RONALD JOHANSEN

meninger

Det engang så stolte nordnorske idrettslagets hjemmebane er i spill, etter at fotballproffene Gamst Pedersen og Høgmo har foreslått å flytte bort fra Alfheim. Er det et nytt Gullegg på gang nede på Langnes?

Tromsø kommune, Troms kraft, Sparebanken Nord-Norge, Tromsø Idrettslag og flere andre sentrale støttespillere har i fem-seks år arbeidet for å få ned kostnadene for idrettslaget på Alfheim. Et stort og omfattende arbeid er satt i gang for å bygge boliger i området rundt Alfheim stadion. Dette skal gjøre eiendomsselskapet på Alfheim gjeldfritt. Dermed kan kostnadene for idrettslaget på Alfheim reduseres kraftig.

I dette arbeidet er det brukt millioner. Tomta er allerede solgt til et selskap der Totalrenovering, med Bård Sverdrup og Eiendomsgruppen ved Ted Larsen, har gått sammen om å bygge boliger på Alfheim. Men ingenting er betalt enda. De nevnte herrer betaler ikke før byggesøknaden har blitt stemplet «godkjent». Denne helt avgjørende offentlige godkjenningen er ikke på plass. I denne kritiske situasjonen mener altså ledende TIL-(bak)spillere at Tromsø Idrettslag skal flytte hjemmefra.

Stadion må ha tak, sier de. Det minner om ideen om å bygge tak på Alfheim for å få fe-showet Grand Prix til byen. Tak er nødvendig for å få storlagene til byen, sies også. Personlig er jeg mer bekymret for Nes-Sotra i PostNord-ligaen som motstander i fremtiden, enn storlag som Rosenborg. Tak må det være for at det skal komme folk på kamp, akkurat som været spiller noen rolle. Som om TIL sine tilhengere tenkte så mye på været, de sitter jo under tak allerede. Er det spillernes brylkrem som trenger tak? Det handler om fotball! God fotball kommer folk og ser på uansett vær.

  Foto: Tom Benjaminsen

Så kommer altså disse snart avdanka herrene Pedersen og Høgmo, på vegne av «noen» og foreslår å flytte hjemmefra. Er det det nytt Gullegg på gang? Er det kjøperne av Alfheim-tomta som vil ha mer? Saken stinker herfra til fyllinga innerst i Balsfjord. Hva i all verden er dette for et spill fra TIL og aktørene i sfæren rundt? Urent spill er den svakeste karakteristikken som finnes. Takling i knehøyde kunne også brukes. Det ser i hvert fall like stygt ut som da styreleder Per Aronsen skulle forklare sparkingen av hovedtrener Steinar Nilsen.

Denne prøveballongen fra Høgmo og Gamst Pedersen bør skytes ned presist, momentant og så raskt som overhodet mulig. Og det fra alle som har noe å si i saken. Arbeidet for å berge den skakkjørte TIL-skuta har pågått lenge. Kostnadene for å være på Alfheim skulle reduseres kraftig gjennom denne store eiendomshandelen. TIL skulle kunne konkurrere nasjonalt. Andre lag har rike onkler og rike kommuner som bygger stadion gratis eller som gir tomter til èn krone.

Vil TIL hoppe av i svingen? På oppløpssiden? Det er vanskelig å tro, men her i byen er jo alt mulig. Det gjelder å stå løpet ut og sørge for at kostnadene for TIL blir så lave som mulig på Alfheim stadion i noen tiår.

Ledelsen i TIL, hvem nå det egentlig er, bør øyeblikkelig rykke ut og klargjøre hva idrettslaget egentlig vil nå. Nå har kommunen og Alfheim Stadion II brukt store ressurser på prosessen som kanskje er forgjeves. Og hvem som skulle putte penger i en flunkende ny stadion med kapasitet til et par tusen tilskuere? Kanskje Gamsten og Høgmo selv? Det hadde jo vært noe.

Kontrasten mellom TILs tut- og kjøropplegg og TUIL sitt langsiktige arbeide i Tromsdalen kunne ikke være større. I Dalen har nøysomhet, redelighet og langsiktighet sørget for at laget nå har en god stadion og snart en flott flerbrukshall som gir området et stort løft til glede for barn og voksne i bydelen.

Som en person oppvokst på øya er det bare å titte misunnelig bort på Dalen og ønske seg like gode hedersfolk i styre og stell, som TUIL alltid har hatt. Tenk hvilket potensial som renner ut garderobene og tribunene av det en gang så stolte idrettslaget i Nord-Norge.