Debatt

«Støy om stillerom»

Som oppmerksomme veifarende har sett, er det i Troms og Nordland reist seks informasjonstavler som forteller om krigshandlingene i de aktuelle områdene i 1940. Tanken bak er at nye generasjoner skal huske og lære.

Ny havneterminal på Prostneset  Foto: Space Group/MIR

meninger

Da arbeidet var sluttført, kom tanken om at dokumentasjonen også burde omfatte Tromsø. Der er det også mange hendelser som fortjener omtale. Motstandsarbeidet, regjeringens opphold i byen, Kongens flukt til England, senkningen av Tirpitz, evakueringen av Finnmark og Nord-Troms er viktige bidrag i norsk krigshistorie.

Fordi en ny havneterminal var under utvikling, dukket tanken opp om at denne kunne være rett sted for en sjuende info-tavle, eller for noe bedre - et stille rom for ettertanke i en travel hverdag.

Noen syntes tanken var god, mens det nå i ettertid viser seg at andre er lunken, eller finner ideen bortimot avskyelig.

Forbildet for slike rom som finnes mange steder, sies å være meditasjonsrommet i FN bygningen som generalsekretær Dag Hammarskj öld innredet for de ansatte i 1954.

Stille rom som er kommet til seinere, kan ha forskjellig innhold, men har ro og refleksjon som fellesnevner.

Mange nordmenn har vært innom ”det stille rom” ved Brandenburger Tor i Berlin. Rommet er en symbolsk soning av Tysklands nære historie. I et forværelse finnes nødvendig informasjon før du går inn til stillheten i et rom på knapt 30 kvadratmeter.

Hittil i år har det stille rommet hatt 45.000 besøkende.

Det har falt noen tungt for brystet at det i Tromsø skulle komme et minnesmerke over falne, tyske soldater. Det var ikke tanken da de seks forrige info-tavlene ble reist, og ingen har tenkt den tanken nå heller.

Tirpitz har imidlertid en sentral plass i norsk krigshistorie, og den endte sine dager i Tromsø. Krigsskipet forsvarer sin plass i Tromsøs krigshistorie, og det kan vel ikke være en ulempe folk fra andre land blir mint om dette?

Det blir nok kamp om plassen i den nye havneterminalen. Men vår felles forståelse av at den andre verdenskrigen rammet Nord-Norge så sterkt – og her er minst påaktet – tilsier at gode krefter bør avsette noen kvadratmeter for å styrke vår kollektive hukommelse.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger