Debatt

«Airbnb – lettjente penger?»

Jeg vil gjerne gi en kommentar til reportasjene om korttidsutleie gjennom Airbnb, slik dette sto i avisa 17. oktober.

  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

meninger

Vi har i sentrum tre rom til leie i en forretningsgård gjennom Airbnb. Det er sesongvariasjoner med god dekning om vinteren og dårligere om sommeren – på tross av midnattssolturismen.

Men det personlige arbeid knyttet til denne utleieformen skal ikke undervurderes. For det første er det renhold, både av rommene selv og fellesrommene.

LES OGSÅ: Utleiere tjener fett på nordlys-turister: Betaler i dyre dommer for å leie hytta di (for abonnenter)

Søppelet er gjerne usortert etter byens system med fargelagte poser, tross instruksjon. Det er vask og strykning av sengklær og håndklær. Og ikke minst er det «resepsjonen».

Denne delen av arbeidet var for oss en overraskelse. Men korrespondansen i forkant er omfattende. Gjestene har alle slags spørsmål, om severdigheter i Tromsø, muligheter for bilparkering, endring av oppholdstid og så videre.

Man vil også gjerne yte service og svare samvittighetsfullt. Korrespondansen foregår oftest på engelsk.

Å betjene tre rom gir full dags arbeid for vertinnen.

Man kan naturligvis overlate arbeidet helt eller delvis til andre, enten gode venner eller til et firma. Men jobben må gjøres i alle fall av en eller annen. Og den som gjør det, vil gjerne ha betalt.

Man kan også leie ut hytta, med krav om at gjestene medbringer eget sengetøy og håndklær og at de vasker og steller etter seg. Men det bør jo kontrolleres at de virkelig gjør det. Hvis vertskapet bor et annet sted, må de organisere et tilsyn.

LES OGSÅ: – Jeg tjener 60.000,- mer i året på korttidsleie (for abonnenter)

Og de risikerer alltid at et og annet forsvinner.

Konklusjon: Korttidsutleie til turister gir penger i kassa, men de er ikke spesielt lettjente!

Nå skal dessuten kortidsutleie bli skattepliktig. For oss har det alltid vært det, siden utleien er i en eiendom klassifisert som forretningsgård. Men for dem som leier ut en del av sitt eget private hus, blir det nye utgifter. Men skatteplikt som «kapital»?

Tradisjonelt har grensen mellom kapitalavkastning (med lav skattesats) og utbytte av virksomhet (langt høyere skatter og folketrygdavgifter) vært bestemt etter omfanget av den personlige arbeidsinnsats.

I alle fall for oss, med de tre rom, er arbeidsinnsatsen så omfattende at den utvilsomt går over den grensen, hvis man skal fortsatt være samvittighetsfull.

Men vi får jo se hvordan lovbestemmelsen blir utformet.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger