Vi har i sentrum tre rom til leie i en forretningsgård gjennom Airbnb. Det er sesongvariasjoner med god dekning om vinteren og dårligere om sommeren – på tross av midnattssolturismen.

Men det personlige arbeid knyttet til denne utleieformen skal ikke undervurderes. For det første er det renhold, både av rommene selv og fellesrommene.

LES OGSÅ: Utleiere tjener fett på nordlys-turister: Betaler i dyre dommer for å leie hytta di (for abonnenter)

Søppelet er gjerne usortert etter byens system med fargelagte poser, tross instruksjon. Det er vask og strykning av sengklær og håndklær. Og ikke minst er det «resepsjonen».

Denne delen av arbeidet var for oss en overraskelse. Men korrespondansen i forkant er omfattende. Gjestene har alle slags spørsmål, om severdigheter i Tromsø, muligheter for bilparkering, endring av oppholdstid og så videre.

Man vil også gjerne yte service og svare samvittighetsfullt. Korrespondansen foregår oftest på engelsk.

Å betjene tre rom gir full dags arbeid for vertinnen.

Man kan naturligvis overlate arbeidet helt eller delvis til andre, enten gode venner eller til et firma. Men jobben må gjøres i alle fall av en eller annen. Og den som gjør det, vil gjerne ha betalt.

Man kan også leie ut hytta, med krav om at gjestene medbringer eget sengetøy og håndklær og at de vasker og steller etter seg. Men det bør jo kontrolleres at de virkelig gjør det. Hvis vertskapet bor et annet sted, må de organisere et tilsyn.

Og de risikerer alltid at et og annet forsvinner.

Konklusjon: Korttidsutleie til turister gir penger i kassa, men de er ikke spesielt lettjente!

Nå skal dessuten kortidsutleie bli skattepliktig. For oss har det alltid vært det, siden utleien er i en eiendom klassifisert som forretningsgård. Men for dem som leier ut en del av sitt eget private hus, blir det nye utgifter. Men skatteplikt som «kapital»?

Tradisjonelt har grensen mellom kapitalavkastning (med lav skattesats) og utbytte av virksomhet (langt høyere skatter og folketrygdavgifter) vært bestemt etter omfanget av den personlige arbeidsinnsats.

I alle fall for oss, med de tre rom, er arbeidsinnsatsen så omfattende at den utvilsomt går over den grensen, hvis man skal fortsatt være samvittighetsfull.

Men vi får jo se hvordan lovbestemmelsen blir utformet.