Debatt

«Feilinformasjon om samene i Norge»

Nå for tiden bedrives en omfattende feilinformasjon ovenfor norske skolebarn og lærere i Norge, om samenes historie i Norge.

  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

meninger

Jeg skal gi tre eksempler på dette.

1. I Gyldendal sin lærebok «Gaia 5» for barneskolen, kan en lese at «Vi regner samene som et urfolk. Det betyr at det var de som bosatte seg nord i landet vårt først.»

2. I læreboka «Cumulus» for barneskolen kan en lese dette. «En urbefolkning er de menneskene som kom først til sitt sted. Samene har bodd i nord i flere tusen år. De kom først til sitt område.»

3. I Cappelens elevbok «Vi i verden 6», blir det fortalt at «Samene er urfolk i Norge. Det betyr at de var det første folket som levde her.»

Den eldste konstaterte bosettingen i Nord-Norge er datert til å være 11300 år gammel. Funnet er gjort i Karlebotn i Øst-Finnmark.

LES OGSÅ: Én million kroner til samisk filmer

Ifølge språkforskerne oppsto det ursamiske språket i Ladoga-Onega-området i nord-Vest-Russland for 2500 år siden. Området ligger rett øst for dagens sør-Finland.

En gang etter dette tidspunktet vandret ursamisktalende grupper inn i sør-Finland og senere, videre nordover i Finland, etter hvert inn på Nordkalotten og inn i Norge.

LES OGSÅ: Nå skal områder rundt Rystraumen få samiske navn

Ifølge nyere språkhistorisk forskning i Finland, oppsto de samiske språkene en gang etter år 500 e.Kr. Å hevde at det fantes samer i Norge før de samiske språkene oppsto er meningsløst.

Hvorfor velger norske skolebokforfattere, norsk skolebokforlag og norske myndigheter å feilinformere elever og lærere om samenes historie i Norge?

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger