Debatt

«Folk flest har lite kunnskap om hvor skadelig scampi er for miljøet»

Ønsker du å bidra til å få slutt på barnearbeid? Ønsker du å utgjøre en forskjell for biologisk mangfold? Ønsker du å protestere mot miljøfiendtlig matproduksjon? Det er enklere enn du kanskje tror.
meninger

Folk flest har lite kunnskap om hvor skadelig scampi er for miljøet. Ifølge miljøorganisasjonen Grønn Hverdag er scampi det verste matproduktet du kan velge.

Nordmenn forbruker scampi som aldri før, og matvaren har nesten blitt hverdagskost for mange. I løpet av elleve år har vi nordmenn fordoblet importen av disse tropiske rekene, og mens de har prydet seg på sushien på Instagrammen vår, har det hatt katastrofale følger for miljøet.

Mangroveskogene består av tropiske planter og trær som står i kystsonene hvor ferskvann fra elver renner ut i havet, hovedsakelig i store deler av Stillehavet og Det indiske hav.

Mangrovetrærne tåler ekstremt store forskjeller i saltnivået i vannet og jorda de er forplantet i, noe som gjør at de skaper helt unike kystøkosystem.

Disse skogene sørger for at kystsonen ikke vaskes ut i havet, i tillegg til å være hjem for millioner av dyre- og plantearter. Derfor er skogene ekstremt viktig både for det marine miljøet og lokalbefolkningen som bor der.

Oppdrett av scampi fører mange steder til utrydding av disse mangroveskogene og forurensning av miljøet. I oppdrettsproduksjonen av scampi brukes det store mengder antibiotika, kjemikalier og næringssalter.

Disse bidrar til kraftig forurensning av miljøet rundt, og på grunn av scampioppdrett alene, er over halvparten av verdens mangroveskoger utryddet.

I tillegg til oppdrett, er også tråling av scampi ekstremt dårlig for miljøet. Det fører til ødeleggelse av korallrev og utrydningstruing av blant annet havskilpadder.

I områdene hvor oppdrett av scampi er sentralt finner man også forferdelige tilfeller av barnearbeid. Enkelte plasser er det slavelignende tilstander for barn helt ned i seksårsalderen, noe vi privilegerte nordmenn ofte ikke engang kan forestille oss.

Etter et forbrukeroppgjør i Sverige valgte de største matvarekjedene å boikotte salget av scampi. Det har norske matvarekjeder mye å lære av.

Vi som forbrukere har stor makt over markedet, noe som blant annet debatten om palmeolje har bevist. Nå er det på tide at vi, du og jeg, gjør det vi kan for å endre situasjonen i Det indiske hav og Stillehavet.

Vi kan faktisk utgjøre en forskjell for et bredt biologisk mangfold, mot barnearbeid og mot miljøfiendtlige matvaner. Det hele starter bare med noe så enkelt som hva du ikke skal ha til middag.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger