Debatt

«Filmbransjen fortjener bedre enn kutt og arbeidsuhell»

Ei av de fineste ukene i året for meg er uka midt i januar, hjemme i Tromsø. Da går Tromsø internasjonale filmfestival av stabelen, ett av Norges største kulturarrangementer.

Cecilie Myrseth  Foto: Haakon Steinmo

meninger

Byen fylles opp av folk som elsker film, og filmbransjen og vi politikere samles til debatt om utvikling av norsk filmpolitikk.

Men hva skjedde i innspurten av budsjettforhandlingene mellom de borgerlige partiene på Stortinget? Det ble kutt på 16 millioner til Norsk filmfond, og dermed kutt til filmfestivalene.

For filmbransjen kom dette kuttet helt ut av det blå, noe som har fått dem til å reagere kraftig.

De fire norske filmfestivalene har uttalt i felles uttalelse: «Det er uforståelig at de så i Statsbudsjettet for 2018 kan forsvare å kutte 16 millioner av et allerede pressa filmfond. Dette er rett og slett alvorlig for norsk film, og rammer både produksjons- og formidlingsfeltet.»

Var det ingen i forhandlingene som hadde oversikt over hva man kuttet og hvilke konsekvenser det ville få?

Venstre-leder Trine Skei Grande skrev på sin Facebook-side at «dette er et arbeidsuhell som vi skal gjøre alt vi kan for å rette opp ved neste korsvei!» og KrFs Geir Jørgen har sagt til Dagsavisen at han ikke visste om det saftige kuttet før forhandlingene var over. Forstå det den som kan!

Taperne vil bli hele filmbransjen, og aller mest publikum.

For Tromsø internasjonale filmfestival er det i skrivende stund bare fire uker til festivalstart. De må nå bruke tid og krefter på den usikkerheten som er skapt av Høyre, FrP og Venstre med støtte fra KrF.

Det er helt ubegripelig at kulturpolitikken styres på bakgrunn av usikkerhet, arbeidsuhell og med fullstendig mangel på seriøsitet. Alle avtaler som har kostnader for TIFF er selvfølgelig gjort og inngått og kan ikke endres uten at det vil ha store konsekvenser.

Arbeiderpartiet vil ha mer kultur og en styrket satsing på Norsk filmbransje. Vi fremmet forslag om 45 millioner mer til filmfondet, et forslag som ble stemt ned av regjeringen. Norsk filmbransje fortjener bedre enn kutt og arbeidsuhell.

De fortjener satsing og styrking.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger