Sett fra sidelinja

«Kvinnfolk, nå skjerper vi oss!»

«Vi går med åpne øyne inn i juleavgrunnen», skriver iTromsøs faste gjesteskribent Marit Rein om sine medsøstre.

MARIT REIN er fast gjesteskribent for iTromsø 

meninger

La oss være ærlige og innrømme; i denne søte juletid lager vi himla dårlig stemning over alt hvor vi beveger oss.

Jula er ikke for amatører. Førjulsritualene krever sin innsats, og det frembringer det verste i oss. Samtidig jobber vi knallhardt for å støpe mannen i juleformen slik at han blir sånn som oss, med sju sorter, et femtitalls julegaver og husvask.

Det er vi som er jula, og det er vi som holder julene i gang. Og det er vi som er i dårligst humør. Kommende søndag skal vi, tradisjonen tro, nesten forkomme av uinnfridde forventninger.

Mange av oss er små centimeter unna sammenbrudd, for juleidyllen innbefatter både skrikerunger, julegaven du aldri fikk og ribba uten sprø svor.

Ikke noen annen tid gjennom hele året har vi et så målrettet og verdistyrt prosjekt som jula. I motsetning til alle andre av årets prosjekter privat eller på jobb, er juleprosjektet ilagt et hav av gammeldagse snubleføtter.

Vi velger den tyngste veien til målet. Og denne gammeldagse måten å arbeide på krever unødig mye av oss. Vi sysler ikke akkurat med krumnål og rullnetting ellers i året. Ei heller svir vi nevene i karamellgryta. Disse aktivitetene står ikke på lista over vår kjernekompetanse.

I juleprosjektet, derimot, begynner vi moderne, hardtarbeidende kvinnfolk å tenke på gelatin, smult, sølvpuss, julegardiner, kakebaking, kaustisk soda og ufattelig mange gammeldagse gjøremål fra Emil i Lønnebergets glansdager.

Vi surfer i juleforberedelser fra alle verdener; våre besteforeldre, foreldre, svigermødre, ispedd noen fascinerende nye skikker fra venner og naboer.

Hvorfor bestemmer vi oss for å ta på oss skaut og forkle i desember? Er vi virkelig i mental balanse når vi kjenner gråten presse på når slakteren, som vi sjelden besøker ellers i året, opplyser at hun ikke har flere slagsider igjen?

Når vi, både far og mor, har gått i skytteltrafikk mellom hus, barnehage, skole og juleavslutninger, julekonserter, julegrøt og nisseball, er det et interessant fenomen at vi bruker døgnets siste krefter på å bake småkaker til kvelds eller vaske innerst inne i kjøkkenskapene hvor mørketidslyset ikke slipper inn?

De siste adventsdagene vi nå er inne i er den nådeløse selvpiskingens tid. I møte med medsøstre på gata sukker vi over alt vi har å gjøre, samtidig som vi får mulighet til å framheve oss selv med de samme nevnte gjøremål.

Ingen andre årsritualer, hendelser eller religiøst styrte aktiviteter, er så til de grader et kvinneprosjekt som jula. Sarkastisk minner vi om mangel på likestilling i prosjektet ved å påpeke alle mannfolkene som ikke bidrar, som knapt klarer å fikse et juletre eller som raser rundt i butikkene på julaften etter julegaven til kona.

Likestilt jul blir det først når vi kvinner slutter å oppsøke ydmykelsene ved å gå retro og dyrke romantiserte tradisjoner fra ei egentlig fattigslig og karrig tid. Kjent og kjær julelitteratur, sanger og filmer om dette i ettertid hadde som funksjon å bygge opp, skape drømmer og kanskje en ørliten dose trøst.

Jeg vil ikke ta glansen og magien fra nissen eller Jesusbarnet. Jula skal være ei hyggelig tid, men vi kvinner gjør fallhøyden unødig stor for oss selv.

Og damer – vi må bære mye av ansvaret og skylda for at jakten på den gode stemningen blir elendig stemning. Våre forventninger kan umulig innfris her de vaker i spennet mellom vår barndoms jul, Love Actually, Fanny og Alexander, glansede interiørblader og julereklamen. Vi går med åpne øyne inn i juleavgrunnen.

Kjære medsøstre, no skjerper vi oss! I likestillingens navn må vi ta adventen tilbake – fri for mas og jag styrt av alle andre.

Vil du bake lefser, så bak i vei! Men som i all omorganisering for øvrig, må du også definere hvilke oppgaver du ikke skal utføre. Hva skal ut? Hvis ikke er ikke prosjektet bærekraftig.

Så kjære alle sammen, ha ei god nok jul!

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger