Debatt

«Vi må få slutt på trakasseringen»

For guds skyld, få fingeren ut av rumpa og innse hva som faktisk er akseptabelt i verden.
meninger

Aller først må det sies at #metoo-kampanjen nok er en av de viktigste og ikke minst en av de mest tiltrengte kampanjene som noen gang har eksistert.

At velkjente politikere, samfunnstopper, kjente mediefjes, filmkjendiser og mange flere har måtte svare for egen oppførsel som konsekvens av denne kampanjen er ikke noe annet enn svært bra og ikke minst akkurat det som kreves.

At kampanjen har vekket til liv et engasjement i samfunnet som svært sjeldent vises er bedre enn mange kunne klare å forestille seg for svært kort tid siden.

Et fokus har blitt rettet mot handlinger og holdninger i det norske folk som overhodet ikke burde verken skje eller eksistere. Intetanende mennesker så vel som samfunnstopper har fått en øyeåpner som fortalte at det de hadde blitt utsatt for eller det de hadde utsatt andre for slettes ikke var verken vanlig eller akseptabelt.

Midt i denne kampanjen og blant medier som daglig skriver om nye politikere og nye kjendiser som har måtte fratre sine verv og stillinger på bakgrunn av sine handlinger er det viktig å minne om at denne kampanjen handler om langt mere enn kjente mennesker som har gjort ting de ikke burde.

Kampanjen burde først og fremst handle om hva som både aksepteres og hva som skjer blant helt vanlige mennesker hver eneste dag.

Kampanjen burde handle om hva som oppleves av norske arbeidstakere på deres arbeidsplass, hva som skjer med norske elever og studenter på deres skoler og ikke minst hva politikerne har tenkt å gjøre for å forhindre at slike ting skal skje med deg og meg.

Det er beklagelig og svært synd at uønsket seksuell oppmerksomhet og seksuell trakassering blir unnskyldt og av svært mange begrenset til å være ikke noe annet enn flørting og et ønske om oppmerksomhet fra det andre kjønn.

At Carl Ivar Hagen, en mann som har en beklagelig stor innflytelse på svært mange bruker denne innflytelsen til å unnskylde handlinger fordi «dette var vanlig før i tiden» er noe en mann som han, i en posisjon som han virkelig ikke burde engang nærme seg å uttale, utelukkende av den grunn at hvordan kan arbeidsgivere, arbeidstakere, studenter, samfunnstopper og mange, mange flere ta kampanjen alvorlig om ikke en tidligere partileder med så mange viktige verv gjør det?

Heldigvis har ikke Hagens forsøk på å hysje ned debatten fungert like bra som han selv kanskje ville ønsket. Det er fremdeles et brennende engasjement for å jobbe mot trakasseringen som endelig blir belyst.

Det er fremdeles et engasjement blant folk flest for å gjøre hva som trengs for å forhindre at slike ting skjer igjen.

Å se dette engasjementet som viser seg så sterkt i situasjoner som denne i tillegg til å føle engasjementet som eksisterer for å jobbe mot saker som kommer opp gjør meg oppriktig stolt av å ikke bare være en del av dette samfunnet men det gir meg også en fantastisk motivasjon til å jobbe videre med det jeg gjør for å på best mulig måte gjøre min del for at morgendagens samfunn skal være omså bare litt bedre enn dagens.