Debatt

«Ikke alle har lagt på seg i jula»

Det hjelper ikke med verdens beste kreftbehandling hvis du er for underernært til å tåle den.

Anne Lise Ryel. 

meninger

Ved inngangen til det nye året er det mange som ønsker mange å slanke seg. Mediene spyler ut tips om hvordan du raskest mulig kan kvitte deg med julekiloene.

Men langt fra alle har godt av å gå ned i vekt eller trenger å bekymre seg for ekstra kalorier. Tvert imot er underernæring et stort problem for tusenvis av nordmenn.

Helsedirektoratet antar at så mange som 1 av 3 av de som får behandling på sykehus, sykehjem eller oppfølging i eget hjem er underernært eller i risiko for å bli det. Enkelte, som syke eldre og kreftpasienter, er særlig utsatt.

Mange kreftsyke går ufrivillig ned i vekt allerede før de får diagnosen. En vanlig misforståelse er at vekttap er en naturlig del av sykdommen, og noe vi ikke kan påvirke selv.

Andre ser positivt på vektnedgangen og er ikke klar over at det bør unngås når man er i behandling for kreft. Underernæring kan gjøre at pasienter tåler kreftbehandlingen dårligere og at medisinene har lavere effekt.

Vi vet også at noen kreftpasienter dør for tidlig fordi de ikke får i seg nok næring. Det er alvorlig.

Kreft kan endre spillereglene også på kjøkkenet. I tiden rett før og under behandling for kreft vil mange ha godt av å spise mat som normalt ikke er anbefalt når du er ved god helse.

Det kan være mat og drikke med høyt kaloriinnhold, ekstra fløte i sausen eller olje i yoghurten. Dette kan være forvirrende nettopp fordi det bryter med rådene for den generelle befolkningen, men er svært viktig å kjenne til for de det gjelder.

Kreftpasienter som sliter med spising og vekttap trenger hjelp tilpasset deres livssituasjon, fra helsepersonell med kompetanse på området. Det må vi bli bedre på i Norge.

Vi må sikre tilgang til klinisk ernæringsfaglig personell i både spesialist- og kommunehelsetjenesten. Vi trenger økt mat- og ernæringskunnskap hos alle som er tilknyttet helsetjenesten - alt fra fastlegen og omsorgsarbeideren til kjøkkenpersonalet.

Vi må gi hver enkelt pasient best mulige forutsetninger for å kunne gjennomføre og tåle sin behandling. I de faglige retningslinjene for kreftbehandlingen er kosthold og ernæring til dels mangelfullt beskrevet, selv ved diagnoser hvor faren for vekttap er særlig stor som lungekreft og kreft i magesekk. Vi trenger en bevisstgjøring om at god ernæring er livsviktig.

Nok og riktig mat er grunnleggende forutsetninger for god og verdig pasientbehandling.

Når vi vet at underernæring tar liv, forlenger sykdomsforløp og koster samfunnet store summer hvert år, er det på høy tid at ernæring blir tillagt større vekt i kreftbehandlingen.