"Feil fra iTromsø om pensjon og sykelønn"

meninger

Ap, SV og Rødt har aldri sagt at såkalt «gullpensjon» skal tilbake slik som iTromsø hevder. Vi foreslo at den skulle fjernes, og stemte selvfølgelig også for det i kommunestyret.

I iTromsø 31. januar 2018 er det en artikkel om et forslag fra Ap, SV og Rødt i kommunestyret i Tromsø om pensjon og sykelønn for folkevalgte. Her skriver avisa at høyesterett avsa en dom om alderspensjon for politikere i 2015. Det har høyesterett ikke gjort. Derimot har den behandlet om Folketrygdloven om sykepenger skal gjelde for politikere som får godtgjørelse. Der slo den fast at godtgjørelse (som politikere i Tromsø kommune har) ikke er å betrakte som lønn.

Forslaget vårt innebærer at politikere skal beholde godtgjørelsen i sykeperioden slik som vanlige ansatte. Riksmedier har blant annet fortalt om andre folkevalgte som har blitt alvorlige syke og ikke vært berettiget full lønn under sykdom. Sånn har de havnet i en vanskelig situasjon.

Når det gjelder alderspensjon, så er det et komplisert saksfelt. Der forslaget vårt er et forsøk på å rette opp en skjevhet, men som overhode ikke betyr gjeninnføring av såkalt gullpensjon – noe vi selv har vært med på å fjerne i Tromsø kommune. Dagens ordning gjør at alle med politiske verv blir innmeldt i den kommunale pensjonskassa. For noen innebærer dette at man vil tape i forhold til pensjon man har opptjent i arbeidsforhold før man fikk politiske verv. Derfor foreslår vi at det skal være frivillig å melde seg inn i den kommunale pensjonskassa.

Disse nyansene fikk ikke iTromsø med i sin artikkel.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger