Kommentaren:

Når varsler om trusler blir «drittpakker»

Det har festet seg en merkelig teori i nordnorske avisspalter og kommentarfelt: At styreleder Marianne Telle i Helse Nord har plassert ut en drittpakke for å ta nå avgåtte UNN-direktør Tor Ingebrigtsen.
meninger

Det hele fremstilles som et ledd i «Bodø-mafiaens» hemmelige plan om å svekke Tromsø til fordel for dem selv. Nå har de fått knabbet til seg et PCI-senter – på bekostning av det allerede etablerte faglige miljøet ved UNN – i tillegg har de kneblet en sterk Tromsø-stemme i nord. Vinn-vinn, liksom.

Det er selvfølgelig mye mer spennende å tro enn den langt enklere versjonen: Marianne Telle har meldt fra om uakseptabel oppførsel, og det har fått konsekvenser.

BAKGRUNN: Helse Nord-styreleder: – Jeg har mottatt trusler

At media i etterkant får nyss i den bakenforliggende årsaken rundt avgangen til en høyprofilert direktør bør egentlig ikke overraske noen.

«Vi er rasende på deg», «Du vil bli knust» og «Du vil ikke ha noen ting igjen» er noe av det Tor Ingebrigtsen skal ha uttalt i den nå berømte telefonsamtalen med Telle, ifølge hennes egne notater. Budskapet er tydelig: Ikke stem for PCI-senter i Bodø, ellers.

Samtalen ble opplevd som så dramatisk at Telle – forståelig nok – vurderte å politianmelde truslene. Helseminister Bent Høie understreker alvoret i et intervju til NRK:

– Det å komme med trusler er helt uakseptabelt, og jeg har full tillit til den måten Marianne Telle og styret og ledelsen i Helse Nord har håndtert saken på. Dette var en så alvorlig sak at den måtte få konsekvenser, slår han fast.

LES OGSÅ: : Ingebrigtsen svarer på trussel-anklagene

Tor Ingebrigtsen har selv – tross gjentatte muligheter til å kommentere saken – ikke presisert innholdet i samtalen. Han har derimot vedgått at han ordla seg slik at han skjønner at Telle kan ha tolket det som en trussel – noe han likevel avviser at det var ment som.

Heldigvis er han så storsinnet å beklage hvordan motparten, riktignok «feilaktig», har oppfattet samtalen.

Hos Nordnorsk debatt hevder forfatter Elin Ørjasæter, i et forsøk på å bortforklare den tidligere UNN-sjefens ord, at Telle drar offerkortet.«Å si at «du vil bli knust» handler vel mer om at Telles faglige autoritet blir knust, enn at Ingebrigtsen har tenkt seg ut med balltre for å følge etter henne i mørket», skriver Ørjasæter.

Verken Ørjasæter eller undertegnede var til stede da de famøse ordene falt, men førstnevnte later likevel til å være skråsikker nok til å dømme Telles oppfatning av saken. Hun mener Telle spiller krenket offer, og at verbale angrep må aksepteres i 2018, da det hadde vært noe helt annet om Ingebrigtsen hadde møtt opp hjemme hos henne med balltre. Vær så god, lag revytekster.

FIKK DU MED DEG DENNE? Tre UNN-topper går på dagen

Det settes spørsmålstegn ved om dette overhodet hadde vært en sak dersom Ingebrigtsen hadde snakket med en mannlig styreleder. Nå kan jeg på ingen måte svare for styreledere, men hadde en kollega uttalt seg med lignende ordlyd til meg, kan du banne på at jeg hadde tatt det videre, uten å blunke. Jeg blir aldri å finne meg i trusler, og det synes jeg også styrelederen i Helse Nord skal slippe.

Det er nok riktig av Tor Ingebrigtsen å trekke seg etter en slik sak. I stedet for en ryddig prosess, tåkelegges det hele i et forsøk på å påvise et skittent politisk spill. Det er også verdt å merke seg at de fleste som nå ser spøkelser på høylys dag, er blant dem som argumenterte sterkest for at Bodø ikke skulle få eget PCI-senter. At Legeforeningen gjennom flere år har meldt fra om fryktkultur på UNN avskrives som kjekling.

– Overraskende er denne avsløringen dessverre ikke. Våre tillitsvalgte har over år varslet om en fryktkultur ved UNN preget av knebling, trusler og gjengjeldelser, men lite har skjedd, fortalte Marit Hermansen i Legeforeningen til iTromsø etter at saken sprakk.

Måten denne saken har fått utfolde seg er dessverre ikke noe nytt. Både i Roger Ingebrigtsen-saken og Trond Giske-saken ble mistankens lys kastet mot varslerne. Er det ikke mulig å melde fra om uakseptabel oppførsel uten å ha bakenforliggende motiver?

Det kunne blitt en fruktbar debatt om lederkultur og uakseptabel oppførsel i arbeidslivet, i stedet har det blitt en illeluktende affære for dem som nå får opprydningsarbeidet på UNN.