Dette er like viktig for dem som trener regelmessig som for dem som er nybegynnere. Min anbefaling er at du loggfører treningen din.

Uansett om du velger en digitalløsning via en app eller i bokform er en treningslogg et unikt verktøy. Her har du et registrerings- og planleggingsverktøy som vil hjelpe deg med å bedre planleggingen, dokumenteringen og evalueringen av treningsarbeidet ditt. Du kan selv velge hva du vil registrere, men de fleste legger inn dato, tid, sted, hva de har gjort og generelle kommentarer til treningsøkten.

Uansett hvilken variant du velger, anbefaler jeg at du registrerer inn følgende:

Dine personlige fakta som høyde, vekt og helsestatus. Husk også å legge inn din målsetting for å konkretisere hva du ønsker å oppnå med treningen. Sett gjerne opp en aktivitetsplan for en lengre periode, for eksempel et halvt år av gangen. Konkretiser med å legge inn dine planlagte aktiviteter for de neste 10 til 12 ukene.

Jeg anbefaler å legge inn testing slik at du vet hvilket utgangspunkt du skal jobbe ut ifra mot målet ditt. Gjennomfør for eksempel en utholdenhetstest (kondisjonstest) og styrketester (for ulike muskelgrupper). Et testskjema må inneholde dato, tidspunkt for test, plass å registrere tid, antall repetisjoner og planlegge retest (når skal du teste deg igjen).

Den viktigste grunnen til å teste seg er en bevisstgjøring av hva og hvor mye du er i aktivitet i forhold til målet dit. Gjennom mange år har jeg møtt mennesker som forteller at de ikke har fått de resultatene med treningen sin som de har ønsket. Årsaker til at fremgang uteblir kan være mangfoldig, alt fra for store treningsmengder, trening med for høy intensitet til sykdom eller skader. Har du da en logg hvor alt er nedfelt, kan du raskere kartlegge årsakene.

Fysiske tester du kan gjør selv! Her er tre enkle tester som du selv kan utføre for å sjekke din utholdenhet og styrke:

1. Utholdenhetstest kan være klassikeren Cooper-testen. Denne testen går ut på å løpe så langt som mulig på 12 minutter. Dette kan du gjøre på en vanlig flat strekning eller på tredemølle innendørs.

2. Styrketest på beina kan gjøres i form av ettbeins knebøy. Utførelse: Bøy samtidig i kne og hofteledd til bakerste kne berører bakken. Overkroppen holdes loddrett og kneet på fremre bein holdes i en loddrett linje fra tærne. Tell antall repetisjoner på høyre og venstre bein.

3. Armhevninger måler styrken din i bryst og bakside overarm. Utførelse: Ha skulderbreddes avstand mellom hendene. Strak kropp/eventuelt kne stående. Senk overkroppen ned til øvre del av brystet berører gulvet og press opp til utgangsstilling. Hvor mange armhevninger klarer du å ta?

Min påstand er at en treningslogg bidrar til å bygge opp egen selvtillit. I tillegg er det motiverende, gir en systematikk over regelmessighet og ikke minst fremgang! Når du logger det du har utført og etter hvert begynner å legge sammen antall kilometer du har gått, løpt, svømt eller unnagjort på ski, blir det gøy! Det er viktig å huske at det skal gi inspirasjon uten at du skal bli hekta på registrering.

Husk at trening handler om kvalitet på treningsarbeidet og ikke bare treningsmengde.

Det blir ingen fremgang om du kun fokuserer på antall timer og kilometer, og ikke ser på hvordan kvaliteten på utførelsen av det du gjør er. Se tilbake på tidligere resultater, tester etc. og bruk de som et verktøy for å holde stø kurs mot ditt mål!