OPPDATERT: PFU konkluderte i sitt møte 18. desember 2018 med at iTromsø i denne saken brøt god presseskikk på punkt 3.2 i Vær Varsom-plakaten.

Det foregår i alle partier. I #MeToo-opprullingene kan ingen politiske partier stå rakrygget og hevde at seksuell trakassering ikke forekommer hos dem. Oppryddingen var derfor mer enn betimelig.

Noen oppgjør har vært mer brutale enn andre, og særlig Giske (Ap) og Tonning Riise (H) stikker seg ut med lange medieføljetonger og mye holloi. Med tiden har det imidlertid dannet seg en norm hvor det å påstå at man har glemt, å angripe ofrene eller å hevde seg ikke informert når man er det, ikke aksepteres. Det er derfor trist å registrere at enkelte fortsatt ikke har lært.

Gjennom iTromsøs avsløring av diverse tilfeller av trakassering og seksuell trakassering fra FpUs nestleder Kristian Eilertsen, har det kommet fram at han med berøringer og ord kom med tilnærmelser overfor et medlem i FpU i 2014 og 2015, da jenta var 13 og Eilertsen 20 år.

Ifølge flere varslere hevdes det at det har blitt antydet at sex med partitoppene er bra for karrieren. Selv om utsagnet har blitt uttalt fleipete, skaper slikt usikkerhet. Det har også vært varslet om tilfeller hvor nestlederen i beruset tilstand har tvunget jenter ned i 16-årsalderen opp mot veggen og kysset dem, mot deres vilje. Det er i tillegg rapportert et tilfelle hvor en 14-åring i en Snapchat-melding får spørsmål fra nestlederen om hun ville ha sex.

Eilertsen avviser kategorisk alle øvrige påstander om maktmisbruk, tvang og seksuell trakassering, men Fremskrittpartiets organisasjonsutvalg har konkludert med at dette er brudd på partiets etiske retningslinjer.

Leder av organisasjonsutvalget, Helge André Njåstad, ble i mandagens iTromsø intervjuet om saken, og svarte følgende på spørsmålet om hvor mange varsler som har kommet: «Det har vært en del. Både til oss i kjølvannet av MeToo, men vi har også fått oversendt flere varsel som har kommet inn til FpU tidligere over flere år Akkurat det nøyaktige tallet har jeg ikke».

Konklusjonen burde være åpenbar, men nei, her velger Frp å overraske. Selv om det har vært rapportert så mange graverende tilfeller at Njåstad har mistet oversikten, velger man å la Eilertsen fortsette som nestleder for FpU nasjonalt. Noen suspensjon er ikke vurdert.

Eilertsen ble for øvrig suspendert fra FpU i to år av FpUs sentralstyre i fjor på grunn av dårlig lederstil. Saken ble anket til FpUs landsstyre, som omgjorde suspensjonen. Slik det fremstår nå, kan det virke som om det er lettere å bli suspendert av FpU og Frp for dårlig lederstil enn for seksuell trakassering.

Under Søviknes-saken for 14 år siden ble det begått en hel det unnlatelsessynder. Særlig var behandlinga av varsleren i etterkant håpløs, med utfrysing og null oppfølging eller støtte fra partiets side. At jenta senere endte på skråplanet, burde etterlate en påminnelse til evig tid om at oppfølging av de fornærmede er viktig.

Njåstad hevder at de i dette tilfellet har informert og fulgt opp ofrene, men jentene forteller at de ikke har fått noen informasjon om hvordan saken utvikler seg fra partiet.

Og i stedet for støtte, har de har mistet venner i partiet, og opplevd at folk snur i døra når de ser dem. Jentene reagerer på at partiet ikke har foretatt seg noe, til tross for gjentatte overtramp fra nestlederen. «Må det ha vært en voldtekt før det skal komme reaksjoner?», spør den ene varsleren retorisk.

Heldigvis er ikke ofrene de eneste i partiet som synes dette er for dårlig. 26. mars kom Frps bystyremedlem i Trondheim, Mats Ramo, med en flengende kritikk av MeToo-behandlingen. «Alle andre parti har tatt et oppgjør med seksuell trakassering. Men ikke Frp», sa han i et intervju med Adresseavisen. Han kaller behandlingen en skandale, og hevder at «partiarrangementer ikke er trygge for unge jenter».

«Varslere blir ikke ivaretatt. Den nasjonale tillitsvalgte får fortsette i sine verv, til tross for overveldende bevis. Samtidig som varslersakene ble behandlet, fikk han reise rundt i landet og møte stadig nye, unge jenter», sier Ramo.

Mats Ramo får støtte fra flere hold i partiet. Tirsdag kom fylkesstyret i Hordaland FpU med et opprop, som blant annet formann i Trøndelag FpU stiller seg bak. Det sier blant annet: «Når konklusjonen som foreligger er at de etiske retningslinjene er brutt, mener vi at dette bør få reelle konsekvenser. Vi anser det også for å være kritikkverdig at leder av organisasjonsutvalget i politisk kvarter mandag 26. mars skyver ansvaret for å fatte en avgjørelse over på landsmøtet i FpU.».

Mynten har droppet, og det godtas ikke lenger at hårreisende praksiser får fortsette. Dette er på alle måter oppløftende, men mest av alt er det viktig for Fremskrittspartiets anseelse.