Fra sidelinja:

«Slå et slag for nabolagskafeen»

meninger

Noe av det fine med å besøke en større by er nabolagskafeene. For eksempel sist jeg var i Berlin var jeg ofte på Gottlob hvor man kan spise frokost, lunsj og middag, eller ta seg en kaffe på dagtid eller en drink på kveldene.

Alle typer gikk hit, uansett stil og alder. Eller Felsenkeller, den gamle baren fra 1920-tallet med maritimt tema og en utstoppet måse i vinduet. Og muligens en akvarell av Lofotveggen. Eller mer spesialiserte steder, som Stagger Lee med Nick Cave-tema. Også mange mindre byer har slike nabolagskafeer. Her har Tromsø et forbedringspotensial.

Byen er klar for flere nye konsepter i forstaden. Jeg lanserer et knippe forslag om ting som kunne øke trivselen i nærmiljøet:

Yee Haw Country Bar: Låven ved bruhodet på Kvaløysletta ligger perfekt plassert ved bussterminal og rundkjøring. Kombinert veikro og konsertsted for countryfans. Kanskje vanskelig å varme opp en trekkfull låve, men all dansinga sørger for oppvarming.

Tromsø Met Sky Bar: Vervarslinga i Tromsø har et lite observatorium på toppen av det gamle, hvite trehuset. Meteorologer forteller værmeldingen live fra scene mens gjestene får servert drikke i tråd med værmeldingen. Kaldt vær = varme drikker. Varmt vær = mojito og lignende. Uvær = Dark and Stormy (rom, ingefærøl og limejuice). Utsikten er et trekkplaster.

Kysten Kafe: Den gamle Kysten på Strandveien har allerede kafélokale med bardisk og møbler, og det er bare å sette i gang. En ekte lokalkafé for den økende befolkningen i bydelen. Kaffe og lunsj på dagen. Øl, vin og mat på kvelden. Bydelsquiz hver onsdag.

Berg Betong Bar: Byens høyeste bygning må ha sky bar. Berg Betong sin sementsilo i Kullkransvingen er perfekt for servering. Monter en glassheis på utsiden, og gjestene sendes opp til en glassboks på toppen. Attraksjon: Alt i lokalet er laget av betong. Bardisken er støpt i betong, stolene er betong, bordene er betong, ølbrikkene er betong, glassene er betong, menyene er i betong. Betongtemaet vil gjøre dette til et mekka for designjournalister med høyhalsede gensere og rare briller. Viktigst er likevel utsikten. Fri sikt i alle retninger fra Tromsøs høyeste bygning.

Akvariet restaurant og kafé: Det gamle akvariet ved Telegrafbukta blir fiskerestaurant og bydelskafé med akvarietema. Om sommeren er det uteservering som serverer drikke og is, om vinteren et sted å varme seg når man går tur. Dette er ikke et gatekjøkken, her serveres kvalitetsmat. En helårs bydelskafé i en bydel i vekst.

UFO Veikro: En rund glassboks, formet som en UFO, bygges et stykke ut i sundet fra fastlandet, kanskje som en flåte. Den fantastiske utsikten mot byen og midnattssola om sommeren gjør dette til Tromsdalens stolthet. Det serveres klassisk veikromat av høy kvalitet som burgere, hjemmelagede snitsler og reinkjøtt.

Burgerkroken Speak-Easy: Hvis man ikke visste bedre, kunne man tro at Burgerkroken Speak-Easy var et vanlig gatekjøkken. Så feil kan man ta. Hvis man oppgir ukens kodeord (for eksempel «dobbel ostesnitsel med chips og salat») vil betjeningen åpne en dør som fører dypere inn i Krokensentret. Der inne skjuler det seg en cocktail lounge og cabaret-teater med berlinsk mellomkrigs-stemning. Lokalene preges av rød fløyel og velur, og gjestene sitter på små runde bord og blir servert drinker mens de underholdes av byens dyktigste Marlene Dietrich-imitatorer.

Autovulk Bar og Scene: Gamle Autovulk på Stakkevollveien sitt verksted er et glimrende konsertlokale. Dette er områdets kulturhus og spisested, med uteservering om sommeren. Alle snakker om at Tromsø sentrum er så kompakt, men Autovulk gjør noe med det. Endelig litt konsertliv utenfor bykjernen!

Manhattan Cocktail Bar: Det lille enetasjes murhuset i Skippergata (da nordbyen er en bydel) gjøres om til en klassisk cocktailbar. Brunt panel fra 1920-tallet, av den typen man finner i mange gamle Tromsø-hus, gjenbrukes til å bygge bardisk og veggpanel. Dette blir en liten og trang plass med mye sjarm. Selv om skjegg-tvangen for de mannlige ansatte gjør dette til en hipsterbar (her jobber det ikke bartendere, bare mixologer) er stemningen slik at alle føler seg velkommen. Musikken er lav og easy. Det serveres ikke drinker med Battery eller Cola light, det holdes en viss standard. Gardiner foran vinduene skaper mystikk, mens en rød lyspære på utsiden, som er tent når det er åpent, er eneste skilting.

Kaffebønnas utrykningskafé: En ekte Kaffeønna-kafé i en varebil. Innredet i velkjent stil, med plass til en barista og litt bakverk og noen bord og benker. På godværsdager settes det ut stoler, ellers er det alltids plass til en til inne i den intime kafeen. Perfekt for nødssituasjoner der det oppstår behov for kaffeservering og bistand fra kaffekyndige, enten det er utekonserter eller utrykning til utfartssteder ved akutt sommervær, da minutter og sekunder teller. Bilen kan også patruljere nabolag, og når man hører den velkjente musikken (men en annen låt enn Isbilen) er det bare å gjøre seg klar for kafébesøk.

Da er det bare for byens kafé-gründere å sette i gang!