Sett fra sidelinja:

Lenge leve Nord-Norge-bygda!

Nordlendingene er i ferd med å bli landets mest uglade folk. Vi sutrer for mye. Vi er for ofte krenket.

OVERSÅ DRITVÆRET: Nordlendingene ble skikkelig forulempet av at rikspressen ikke dekket det dårlige påskeværet, og er i ferd med å bli landets mest u-glade folk, skriver spaltist Marit Rein (innfelt).  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

meninger

Denne gangen startet det med et elendig påskevær i nord, mens sola skein i sør og nyhetsbildet handlet om 30 skiturister med magesjau. Dette brakte nordlendingen ut av sitt værbitte humør, vi var skikkelig forulempet av at rikspressen overså dritværet vårt. 

Men det var først da en nyhetsoppleser, ved en hørbar og opplagt feil, kom til å kalle landsdelen Nord-Norge-bygda, vi klikket, og trakk krenkekortet. Så fornærmet var vi over «Nord-Norge-bygda», at debatten på nett og samtalene på refleks tilla glippen en konspiratorisk analyse om «søringenes negative holdning til oss som lever her oppe». Det er som om offerrollen er vår hellige gral.

Nord-Norge-bygda er et fantastisk ord, som vi, om vi ikke hadde vært så gledesløse, burde ledd av og smidd den gode gammeldagse nordnorske humoren rundt. Eller jublet, «Det er oss det!», og erkjent at vi faktisk har noe til felles i denne store regionen fra Trøndelagsgrensa og nordover. Det betyr ikke at vi ikke er forskjellig, men det vi har felles må vi kunne forenes om

For hva er galt med bygda? Landsdelen består i all hovedsak av bygder og en og annen småby i norsk målestokk. Dersom et tettsted defineres som et sted med 500-1000 innbyggere bor en tredel av Norges befolkning på bygda. Overfører vi regnestykket på Nord-Norge blir nok tallet høyere.

Det Nord-Norge-bygda er i ferd med å tape er stoltheten. Vi har kanskje en selvoppfatning om at vi er et fantastisk, sjølstendig folk. Men det er dessverre forskjell på selvtillit og selvbilde. Mye tyder på at det står dårlig til med selvbildet? At det er det som egentlig kommer til uttrykk hver gang vi puster og peser om krenkelser?

For et fellestrekk når vi krangler oss i mellom, er at sakenes substansielle innhold forsvinner når vi trekker offerkortet og setter kranglene inn i den vedtatte fortellingen om en landsdel som i generasjoner er utbyttet og undertrykket av makthaverne i sør.

Min ubehagelige teori på hvorfor dette skjer, er at det er gammelhundene som uler høyest og som får og tar for stor plass. De som bare vil se seg tilbake, og som på denne måten banker sine holdninger inne i den oppvoksende slekt. Jeg benekter selvsagt ikke at selvbildet vårt er formet av historien, og at det har skjedd både enkeltmennesker og folkeslag urett opp gjennom tidene. Som har satt sine spor.

Men vi har et kollektivt ansvar i å løfte oss og komme oss videre, uten å trekke krenke- og offerkortene hver gang vi støter på feil, mangler eller urett i nord. Vi kan ikke lenger akseptere det. Ei heller kneble manges, og kanskje særlig de yngres, ønske om at de voksne må la være å framføre stakkars oss-mentaliteten.

Jeg er seriøst bekymret. Ikke over at denne teksten kommer til å bli sabla ned med påstander om mangel på historieforståelse eller innlevelsesevne, men over at Nord-Norge-bygda mister framdriften. Samt over det faktum at det finnes en annen virkelighetsoppfatning hos mange.

De som oppfatter Nord-Norge-bygda som et utmerket sted å bo og virke, som lever godt med at geografikunnskapene om oss i andre regioner, ikke er helt presise. Som ikke på refleks oppfatter at det ligger en vond vilje eller negative holdninger bak en nyhetsoppleserglipp. De som, enn så lenge, bor og lever som stolte Nord-Norge-bygdinger. De som ikke sutrer verken over dårlig vær, sen vår, dårlige veier, dyre flybilletter eller kommunesammenslåing. De som rett og slett trives og lever gode liv i Nord-Norge-bygda.

Jeg påstår at ungdom generelt i Nord-Norge-bygda sutrer lite over dårlig vær, ei heller forbanner de folket sørpå. Det er holdninger de arver når de bare blir indoktrinert nok.

Historien om 50-tallets nordlendinger i Oslo beskrevet som nåtidas pakistanere, lever i beste velgående. De fikk ikke leie hus, de ble mobbet for tungemålet sitt. Derfra kommer disse påståtte søringsholdningene overfor oss, forklarer vi. Vi elter og vender på denne retorikken fortsatt i 2018. Ja, det eksisterer negative og uønskede holdninger overfor mange slags folk, men vi må ikke bidra til å forsterke dem.

Nord-Norge-bygda bidrar stort til nasjonen gjennom sin enorme sjømatproduksjon, og Nord-Norge-bygda utdanner en haug med fagfolk som blir og jobber i landsdelen. Nord-Norge-bygda har et hav av innovative, kreative gründere, solide bedrifter og Nord-Norge-bygda er sterk på forskning og kunnskapsproduksjon.

Det er kort sagt lite Nord-Norge-bygda mangler. Dette er også en like gyldig virkelighetsoppfatning, som at alt er galt.

Vi må ville denne «stakkars oss»-mentaliteten til livs. Tida er overmoden for å slutte med det gamle grumset om oss og dem og gammel urett, svik og elendighet.

Vi må tøffe oss litt mer og vite at vi blir det vi sier vi er. Vi har flere generasjoner ungdom, både de som er født her og de som flytter hit, som må slippe å høre på gammel ralling.

La oss rope høyere om landsdelens fortreffeligheter innen næring og kulturliv, le mer av oss selv, prise vær og vind, bejuble naturen og alt det flotte som gjør at det faktisk bor folk i Nord-Norge-bygdene.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger