Fra sidelinja:

«Er TV 2 Nyhetene den nye Filmavisen?»

Ron Røstad har bearbeidet en rar opplevelse.

OFTE PÅ SKJERMEN: Sturla Dyregrov, Siri Kleiven Strøm og Arill Riise er hovedankere i TV 2 Nyhetene. Foto: Alex Iversen, TV 2 

meninger

Påsken er på avstand, og jeg har fått tid til å tenke over en rar påskeopplevelse jeg hadde. Jeg så nemlig TV 2 Nyhetene. De har virkelig forandret seg siden sist jeg så dem for noen år siden. Nyheter på TV lever under samme kår som Filmavisen i sin tid, og TV 2 ser ut til å ha tilpasset seg. Tilpass deg eller dø, heter det.

Folk som møtte opp på kino for å se ukens utgave av Filmavisen hadde allerede fått med seg nyhetene fra radio og dagsaviser. Folk som skrur på TV klokka ni på kvelden for å se nyhetene har allerede sett nyhetene på internett.

Filmavisen hadde få eller ingen korrespondenter som rapporterte fra hele landet, mens TV 2 har kuttet kraftig i sine lokale ressurser. For Filmavisen begrenset sakene seg til hva man kunne dekke innen tre timers kjøretur fra hovedkontoret i Oslo, slik at man fikk mindre aktuelle men desto koseligere og kortreiste saker som Alderstrygdede fra Oslo flyr for første gang, Skisøndag i Nordmarka eller Magesjau på høyfjellshotell. Av og til ble det sendt ut en delegasjon ut i distriktet, slik at man fikk reportasjer som Trekkspillfabrikken på Hønefoss eller Det nye samfunnshuset på Steinkjer.

SPALTIST: Ron Røstad 

på langfredag var en frysetørret og kortreist sak, sannsynligvis innspilt noen dager på forhånd. Saken handlet om teknikaliteter i forbindelse med Oljefondets investeringer. Finansfolk fra nabolaget der TV 2 har sitt Bergen-hovedkvarter forklarte hvordan det, teknisk sett, kunne være problematisk å eie aksjer i Rolls-Royce på grunn av en mulig forbindelse til atomvåpen.

En fin sak å ha på slutten av sendingen, men som hovedoppslag? Deretter kom noe som lignet en vanlig nyhetssak, om hvordan Israel taper PR-krigen ved å skyte skarpt på palestinske demonstranter som er bevæpnet med steiner. Så til slutt, en saftig sviske som heller ikke lignet på en nyhet: Et team hadde faktisk reist til Nord-Norge for å dekke værsituasjonen.

Folk i nord har som kjent vært misfornøyd med NRK og TV 2 sin dekning av uværet nordpå. Det ble etter hvert et folkekrav at dette skulle komme på nyhetene. Siden det ikke lenger var en nyhet at det er mye snø i Finnmark og Troms for tiden, og de daglige, lokale oppdateringer gjøres på internett, var det tilbake til følelsen av at dette ikke er nyheter.

Heldigvis for nyhetsteamet hadde snøen blitt liggende og flere bygder var fortsatt isolerte og uten strøm. I god gammeldags Filmavisen-ånd ble journalister sendt ut i distriktet for å dekke det de så. Og de så nordlendinger som sto han av og barn som syntes det var koselig med strømbrudd.

Følelsen av at journalistene var på langtur (de hadde tatt båt!) gjorde at Oldervik virket som et mer fjerntliggende strøk enn for eksempel Washington DC, hvor norske journalister virker mer hjemmevant. En fin sak, for all del. Men nyhetsverdien var fraværende.

Etter den rause reportasjen fra nord, kom værmeldingen. En gang for lenge, lenge siden var det slik at man ikke visste hva man kunne vente når statsmeteorologen kom fram på skjermen med sitt værvarsel. I dag sjekker man yr.no døgnet rundt. Værmelding på TV er et stilisert ritual alle har glemt hensikten til.

Værvarselet for Tromsø, for eksempel, er en mystisk kube full av diverse symboler som skal gjelde for hele Troms og halve Finnmark. Helt ubrukelig når jeg ikke vet hvor i regionen dette varslet gjelder. At Tromsø ikke er på kartet tar jeg ikke så tungt, nesten ingen byer er på kartet.

Etter å ha sett denne selsomme sendingen, som ikke minnet mye om en nyhetssending slik jeg husker dem, kommenterte jeg det til fruen. Hun mente det ikke var en nyhetssending, men noe som Norge i dag, med lange reportasjer fra ukens hendelser. Kan godt være, sa jeg. Men hvordan kan det ha seg at én nyhet, den om Israel og Palestina, faktisk hadde sneket seg inn?

Hva hadde vi egentlig sett? Filmavisen?

Nei, ikke godt å si. Det heter at man må tilpasse seg, eller dø. Men man kan også tilpasse seg til døde. Sikre kilder har fortalt meg at i Frankrike har TV sluttet med nyheter, og erstattet det med spesialsendinger som dekker planleggingen i forbindelse med begravelsen til landets eneste rockestjerne, Johnny Hallyday. Selv om de har bevart nyhetsvignetten.

Kanskje TV2 tilpasser til døde, eller så hadde de bare påskeferie. Ikke vet jeg, jeg har sluttet å se på TV-nyheter for flere år siden.