Fra sidelinja:

«Kan vi ikke stole på noen lenger nå?»

meninger

Tilliten til meteorologene er allerede tynnslitt. Månedsvis med frost og varslede regnbyger som aldri kom. Snøbyger som aldri slutter å komme til tross for at yr. no ikke viser et eneste snøfnugg i tidagersperioden. Slik har det vært hele denne frostvinteren hvor kulda har gravd og albuet seg ned til godt under normal teledybde og gjort ellers hyggelige tromsøværinger til ville og tørste dyr med sine frosne vannledninger.

Hadde meteorologene vært fotballtrenere ville hovedtribunen fjernet dem for lenge siden. Og en hvilken som helst magiker, fotballtrener eller værprofet hadde vært hentet inn for å berolige publikum. Hvor er de forresten blitt av, værprofetene våre? Er de drept av kritikk? Tåler vi ikke en bløff lenger?

Men så er værvarslet ikke bare meteorologene sin feil det heller. Været her oppe i nord er nemlig verre enn den politiske situasjonen. Det er komplett umulig å forutsi. Lavtrykkene og høytrykkene ligger alltid på feil sted. Og blir der. Hadde dette helsikes høytrykket vi ble plaget med denne vinteren kommet om sommeren, ville vi brent opp av solen hele gjengen.

Herman Kristoffersen 

Som om dette ikke er nok, kan vi risikere å få et sabla regnvær som erstatning for de nedbørsfrie to månedene med knallfrost i vinter som tok vannledningene. Tromsø skal ha cirka en meter vann fra himmelen hvert år. Dette kommer som snø eller vann for å nå gjennomsnittet for nedbør.

Ellers ser vi at humørsprederen Jens Ingvald Olsen har blitt finnmarking igjen. Han er fra Kjøllefjord opprinnelig så det kan selvsagt forklare noe av det. At noen av oss trodde han mente det da han stemte seg for at Tromsø skulle bli hovedsete for politisk ledelse i den nye fylkeskommunen da kommunestyret i Tromsø behandlet saken, får vi ta på egen kappe.

Masse finnmarkinger er i stedet glade for denne omvendelsen og de kommer til å stemme på ham om de kan. Alle elsker en hjemvendt patriot. Noe av det samme så vi i OL-saken i Tromsø da milliardene til idrettsanlegg føyk som snekov rundt ørene våre.

For å unngå en idrettsfest på to uker i Tromsø, kunne Nei til OL godt gi avkall på både hoppbakker og haller til milliarder. Veier og annen infrastruktur ga man også blanke i. Mange stemmer å hente der også, for noen er alltid misfornøyd. Konstant rundt 20 prosent.

Da må man stille spørsmålet: Kan man stole på Jens Ingvald som politiker? Selvsagt kan man det. Like godt som på alle andre som vasser rundt i det lugubre terrenget i politikkens verden. Der er det nemlig akkurat som revefar sjøl liker det. Mange utganger.

Hvilket bringer oss rett inn i den siste debatten om Tromsøbadet. Fra 488 millioner til knappe milliarden er der vi er nå. Det tar riktignok ikke med seg de enorme investeringene i vann og avløp som huseierne i byen skal få kose seg med i årene som kommer.

De kostnadene går nemlig under dette kapittelet og neppe under byggeregnskapet til selve badet. Dette er mange titalls millioner for Vann og Avløp. Når det for øvrig gjelder badeanlegget vil det kanskje lønne seg for undertegnede å gå litt stillere enn andre i dørene. Dette fordi få politikere ville ha en fotballhall og et næringsbygg på fastlandet i det som ble kalt Gullegget.

Det støttet undertegnede da. Der skulle det også være et Tromsøbad i den nordlige delen av egget. Fra det skulle man kunne svømme ut i havet nord for Tromsdalselva. Det kan en som kjent ikke gjøre oppe på Templarheimen om en da ikke vil ta sjansen på å svømme nedover blindveien, over Dramsveien og veiene under helt ned til havet.

Likevel må det være lov å spørre om hva det er som gjør at ellers fornuftige politikere kunne finne på å legge et badeanlegg i myra inne i blindveien på Templarheimen? Et sted uten parkering og sprengfylt av alt annet en vil ha av idrettsanlegg.Onde tunger vil dessuten ha det til at vannet i et femtimetersbasseng beregnet for konkurransesvømmere er så kaldt at det svir i skinnet på folk og unger som bare vil kose seg i pisselunkent vann.

Vel, gjort er gjort, og i dag er det ingen politikere som vil ta ansvaret for denne fadesen. De som startet dette holder nesten helt kjeft ennå en tid. Alle husker at de formelig tagg og ba om å få gjennomført prosjektet på Templarheimen da de tapte valget for snart tre år siden. 70 millioner i utredning som allerede var brukt skulle borge for det.

For dette beløpet tok de politiske gisler i det flertallet som styrer byen i øyeblikket. Det må ha føltes som festdag for Høyre, Venstre og Frp da Røymo og gjengen hennes ble lurt inn i denne katastrofen. Nå må de stå til ansvar for det. Ikke minst Jens Johan Hjort som satt sammen med Øivind Hilmarsen i dette badekaret oppe på Templarheimen da de startet dette pengesluket.

At det sittende regimet etterpå gikk med på dette uten garantier er et utrolig arbeidsstykke man må langt inn i politikken for å forstå. Fullstendig på luggeføre fra første dag. Tenk å gi seg i kast med noe så håpløst som å plante en kjempestor betongkonstruksjon i myra der oppe. Dette fordi en ble lurt til tro at en skulle spare 70 millioner som egentlig først og fremst var planer til selve bassengene. De måtte en bygge uansett hvor det ble lagt.

Badeanlegg er kompliserte greier og en kan snu og vri på publikumstall og kollektivløsninger alt en orker for å fylle bassengene med betalende publikum.

En kan stenge ned alt annet av bassengvann i kommunen og tvinge skoleungene inn her. Men dette har også en pris som må betales. Det eneste som (ennå) ikke kan vris ut av hendene til publikum er den valutaen som folket eier. Stemmeseddelen.

La oss se hvor den havner neste høst. Det er antakelig det nærmeste vi kommer til det å stole på noen. Enda så usikkert det er.