Tidligere banksjef og kommunestyrerepresentant for Ap, men nåværende spaltist i iTromsø, Bjørn Andreassen, presenterte lørdag artikkelen: «Røre rundt i dødt vann». Han omtaler aktuelle politiske saker, men han kortslutter imidlertid i sin beskrivelse av prosessen for tvangssammenslåinga av Troms og Finnmark fylkeskommuner.

At han i tillegg vet hvor min pensjonisttilværelse skal tilbringes er dog imponerende. På grunnlag at han mener den skal tilbringes i nåværende Finnmark, lager han et regnestykke, noe han som banksjef burde ha kompetanse på. Han kommer fram til at 19 minus 1 blir 18, og 17 pluss 1 blir 18. Voilá; «Arbeidsgruppen» som regjeringa har nedsatt har ikke lenger 19 fra Troms og 17 fra Finnmark – fordi det nemlig er en overløper blant der, er Bjørn Andreassens budskap. Denne overløperen skal altså være undertegnede.

Inndelingsloven, som fastsetter prosedyrene og oppgavene i forbindelse med sammenslåing eller oppdeling av kommuner og fylker, har i §26 beskrevet oppnevning av «fellesnemnda» som skal bestå av folkevalgte representanter for de involverte kommuner/fylker. Sammensetninga «bør speile av» folketallet i kommunene/fylkene går det fram av loven. Fellesnemnda er en forløper til, i dette tilfellet, det nye fylkestinget for Troms og Finnmark, og skal ta en rekke beslutninger fram til nytt felles fylkesting er valgt.

De politiske partiene blir representert i fellesnemnda ut fra størrelse i fylkestingene. Representantene møter ikke med bundet mandat fra sine respektive fylkesting. De 19 fra Troms og de 17 fra Finnmark (hvis de blir oppnevnt) representerer sine parti, og er ikke forhandlingsdelegasjoner fra sine fylkesting. Derfor vil noen vedtak være enstemmige, som i dagens fylkesting.

Andre vedtak vil følge partitilhørighet, og være preget av om partiet er for eller imot sammenslåinga av fylkene, eller om partiet for eksempel synes det er helt ok med sentralisering av videregående skoler og andre av fylkeskommunens oppgaver eller ikke.

Høyre, KrF, Frp og Venstre i begge fylkene er for sammenslåinga. Ap er delt, men stemte imot i Stortinget. MDG er litt for og litt imot, og de stemte for i Stortinget, SV, Rødt og Sp er imot tvangssammenslåinga. Og til trøst for Andreassens frykt for en eventuell 18–18 avstemning, så har lederen av fellesnemnda (som ikke er meg) dobbeltstemme.

Derfor er det en aldri så liten kortslutning fra spaltist Bjørn Andreassen i sin utlegning om min person og rolle i fellesnemnda, eller «arbeidsgruppa» som han kaller det. Hvor og hvordan min pensjonisttilværelse skal bli får vi komme tilbake til noe senere.