Debatt:

Hva er det med de magiske løvene som står foran Stortinget?

Når mennesker med makt slutter å høre på folket, da er tiden inne for å bytte dem ut, siterer Kjell Sundfær i sitt debattinnlegg.

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix 

meninger

Påvirker løvene vurderingssansen til stortingsrepresentantene? Og hva overføres fra løvene til stortingsrepresentantene når de går inn i Stortinget ved oppmøte første gang? Er det noe magisk?

Må bare spørre siden jeg kan ramse opp saker med forunderlige avgjørelser som blir gjort i Stortinget. Det er Stortinget som bestemmer i dette landet. Jeg vil nevne noen saker der jeg, med mange, er meget forundret og absolutt overrasket når vi ser hvilke beslutninger som blir vedtatt av Stortinget, følg med:

1 DAB-innføring som førte til stenging av det riksdekkende FM-nettet, påførte den norske befolkningen en utgift på minst 20 milliarder kroner, og setter varslingstjenesten til befolkningen under en krisesituasjon i en uhåndterlig situasjon. Norge er og blir det eneste landet i verden som slår av det riksdekkende FM-nettet. Dette fører til at Stortingets bidrag til plast søppelberget er ganske stort.

2 Militære installasjoner og pengebruk som ikke finner sidestykke i Norges historie. Noe som store deler av befolkningen selv uten politisk ståsted ser på som et uforsvarlig valg av strategi for Norges sikkerhet.

3 Som at helikoptrene på Bardufoss skal flyttes til Rygge for å sikre et eller annet mot et eller annet.

4 Nedleggelsen av basen på Andøya for så å flytte overvåkingsflyene til en, (ifølge NATO), uegnet flyplass på Evenes med en fjellvegg som nærmeste nabo.

5 F35-jagerflyene, som sliter med defekte motorer; flyttes fra Bodø til Ørlandet (for å få brukt opp forsvarsbevilgningen?)!

6 Kjøp av fregatter fra Spania med medfølgende evigvarende tilpasningsproblemer, og som aldri har vært fult operativ på grunn av manglende bemanning og ufullstendig utstyr.

7 Kjøp av helikoptrene MH90 fra Italia. En fadese uten sidestykke, så vel økonomisk som leveringsmessig, og hvor helikoptrene ikke kan lande på ujevnt underlag?

8 Deretter har Stortinget bestemt at vi skal ha en Kystvakt uten helikopterstøtte?

9 Sammenslåing av fylker der Troms og Finnmark markerer seg spesielt som storslått siden avstanden mellom Vadsø og Harstad kan sammenlignes med avstanden Oslo-Stockholm eller Oslo-København.

Og det er mange saker som ikke ble vurdert før Stortinget vedtok fylkes-sammenslåingen. Her står problemene i kø, både etnisk og rettighetsfordeling.

10 Det skiftes ut strøm målere med en hensikt som ikke er definert, bare en påstand at dette er fornuftig for vår vannkraft produksjon.

11 Bygge kraft kabler til Europa og England for å sende vår natur ut av landet.

12 Overføring av eierskapet av vår el-kraft til EUs energibyrå ACER er vedtatt i Stortinget. Vi har dermed tatt enda et nytt skritt mot EU-medlemskap. Når ikke to folkeavstemninger fikk Norge inn i EU skal vi nå bli medlem steg for steg ser det ut til?

13 Stortingets presidentskap driver byggevirksomhet uten selv å være klar over at de er prosjekt- og byggeledelse i stortingsgarasjen og postmottaket.

14 Så har vi det at vi skal subsidiere elbilene til «miljøvernerne» med noen titalls milliarder.

Jeg kan fortsette med flere saker, men velger å stoppe her før begeret renner over.

Magien til løvene er der absolutt. Som eksempel ser man at selv Frp-politikere kan bli gode Venstre-politikere bare man har gått mellom løvene inn til Stortinget.

Det er ikke folkemeningen og fornuft som reflekteres gjennom disse stortingsvedtakene hører jeg ekkoet av i Nord-Norgebygda? Og det blir nærliggende å sitere vår kjære Arthur Arntzen bevingede ord at «de mangler bare det lille vettet som skulle styre det store vettet».

Daglig legger NRK dagsrevyen og TV2 samt landets aviser fram reportasjer om hva stortingsrepresentantene driver med i arbeidstid og fritid. At de driver og tafser på hverandre eller sender SMS-er med lugubre innhold er for eksempel ikke tillitvekkende. Er de beruset av sin posisjon og sin politiske makt? Sunn fornuft bør deles ut til lunsj i pilleform i kantina i Stortinget i håp om det vil hjelpe? Vil anmerke at intelligens og boklig lærdom er ikke det samme som visdom. Visdom får man gjerne etter år ute i arbeidslivet og ikke på politikerskolene i partiene. Likeså er vi forundret over at hukommelsestap er utbredt blant stortingsrepresentantene, Kan dette ha noe å gjøre med de magiske løvene? Folket må ha tillit til stortingspolitikerne ellers får de finne seg et nytt folk å styre over.

Så hva kan man gjøre uten å lengte til neste valg? Men hva hjelper det når partiene skifter ham når de er kommet inn på Stortinget via løvene.

Astrid Lindgren sine ord er fremdeles dagsaktuelle! Sitat på norsk: Når mennesker med makt slutter å høre på folket, da er tiden inne for å bytte dem ut!