Fra sidelinja:

Hva skjer, Kystens Hus?

Hver gang jeg går forbi Kystens Hus (eller de få gangene jeg går inn) tenker jeg: Hva skjedde?

Kystens hus 

meninger

Bortsett fra Prix, består Kystens Mathus av Dragøys fantastiske fiskedisk, men for å komme dit må man gjennom en dyster korridor av vegger, tomme lokaler og betongtrapper, til man kommer til selve disken, som er omgitt av et gjenspikret akvarium og en nedlagt kjøttdisk. En enslig fiskedisk i deprimerende omgivelser er ikke et «mathus».

Kystens Hus, eller Kystens Mathus som forretningsdelen heter, skulle vært det perfekte prosjektet for Tromsø. Vi lever i en kulinarisk edens hage, og hva ville vært mer naturlig enn et hus i sentrum dedikert nettopp til mat?

Tromsø er spesiell i Norge når det gjelder mat. Folk er villig til å betale mer for lokal kvalitet, og vi har mange lokale produsenter. De store kjedene har måttet tilpasse seg Tromsø ved å selge lokal mat. For eksempel ble det protest og boikott da Coop Extra sluttet å selge brød fra Steike Godt, siden de hadde sine egne nasjonale leverandører. Det som er godt nok i resten av landet er ikke godt nok i Tromsø, og Coop ga etter. Eide Handel er Tromsøs svar på Mathallen i Oslo, men oppsto ikke som et hipsterprosjekt for å gjenskape noe fra kontinentet, men har funnet en nisje i det spesielle Tromsø-markedet. En av grunnene til at Eide Handel har byens beste omdømme er ikke bare at Eyvind Hellstrøm har utpekt dette til landets beste matbutikk. Men fordi det finnes mye stolthet og identitet knyttet til våre lokale råvarer og produsenter.

I tillegg handler vår lokale matkultur ikke bare om hvordan det tilberedes, men hva som tilberedes. Sel, hval og reinsdyr er utenkelig for mange å spise, men ganske ordinær mat hos oss. I tillegg til rariteter som multebær. På toppen av det igjen er turismen, som er en utmerket mulighet til å selge og utvikle de lokale produktene.

LES OGSÅ: Trått år for Kystens Mathus: – Staker ut tydeligere kurs med nytt konsept (for abonnenter)

Det var i denne edens hage Kystens Hus ble en dundrende fiasko. Hvordan er det mulig?

Forklaringen? En rad av uheldige omstendigheter. Stortorget er kanskje ikke det letteste stedet å selge ferskvare. Mydland og Dragøy ble gjemt innerst i senteret, usynlig fra torget og isolert fra bylivet. Ingen reklame og annonsering mot gata. Halve senteret er forsvunnet i trapper og heissjakt. En avvisende arkitektur, som selv om den er stilig, samtidig sier «gå vekk».

Arkitekter som ikke kjenner byen, og ble overrasket da bygget ble dekt av snø og måseskitt. Og Skirri, som burde være integrert i senteret, er omgitt av en vegg som bidrar til den innestengte følelsen. Det var ingen nye eller spennende tilbud byen ikke hadde fra før. Mange har etterlyst lukten av fisk. Og, utrolig nok, ingenting for turistene, bortsett fra restauranten.

Da Mydland la ned skrev avisene at de skulle gjenåpne med nytt konsept høsten 2017, men ingenting har skjedd. Det tomme lokalet mot Stortorget har vært tomt i et par år.

At Kystens Hus hadde en kronglete start, er en ting. Men når senteret står dødt og halvtomt år etter år, er det ikke bare trist. Det er nesten litt frekt mot hele byen. Hvis de som eier Kystens Hus ikke bryr seg, så gjør i alle fall folk i byen det.

Jeg skrev om Kysten Hus i et blogginnlegg for ett år siden, hvor jeg var kritisk til både utformingen og hvordan det har blitt driftet. Jeg fikk masse respons. Kommentarene, både muntlig og skriftlig, var udelt negative. Byen har snudd ryggen til Kystens Hus. Jeg tror negativiteten skyldes et slags engasjement. Skuffelsen over at dette ikke ble noe man kan være stolt av, men snarere tvert imot, man tar en lang omvei rundt hvis man har utenbys folk på besøk. For Kystens Hus skulle vært sentrums svar på Eide Handel. Noe vi bruker, noe som er oss, og noe vi skryter av og vil vise fram.

LES OGSÅ: Her er uteserveringene du kan nyte godværet på (for abonnenter)

Tiden er overmoden for at det skjer noe der, eller at noen fra Kystens Hus stikker hodet ut i media og forteller hva slags planer de har. Potensialet er stort hvis det kommer nye konsepter og kanskje litt (radikal) ombygging. Samtidig som det fortsatt kan bli verre. Hvis Dragøy legger ned, vil Kystens Hus ikke ha gitt noe som helst nytt til sentrum, bortsett fra en fin uteservering. Men derimot ha tatt fra oss både Mydland og Dragøy, som har holdt til i sentrum i årevis før Kystens Hus.

Så, hva skjer?