Kort tid etter Nakba-dagen 15. mai, som i år var en minnedag om at det nå er 70 år siden Israel ble opprettet gjennom kolonialisering, etnisk rensing og systematisk ødeleggelse av det palestinske samfunnet, bugner norske butikker av israelske grønnsaker og frukt.

På en butikk jeg skulle kjøpe gulrøtter hadde de fire sorter å velge blant. Alt fra First Price til økologiske – samtlige var merket Israel. Noen varer, blant annet poteter var ikke merket, men etter nærmere granskning viste det seg at de er fra Israel, selv om de i butikken framstår som landløse. I forrige uke hadde Eurospar gulrøtter merket Israel på tilbud for kroner 9.90 – førpris kroner 27.90.

Etter markering av Nakba (katastrofen som palestinerne kaller historien om 1948) gjør disse bugnende frukt og grønnsaksdiskene som er merket Israel meg uvel. I folkeretten utgjør historien fra 1948 en forbrytelse mot menneskeheten – og forbrytelsen pågår fortsatt.

I de siste årene har Palestinakomiteen spesielt satt fokus på dagligvarekjeden Coop Norge, og Bama som er Norges største distributør av frukt og grønt. Bama leverer varer blant annet til Meny, Kiwi, Rema 1000 og Joker.

Det er positivt at Bama og Coop har tatt et standpunkt om at de selv ikke importerer israelske varer fra okkupert palestinsk land. Men både Coop og Bama samarbeider fortsatt med israelske leverandører som driver deler av sin produksjon på okkuperte områder uten at selskapet/selskapene viser vilje til å avslutte denne produksjonen.

Blant annet vet vi at Coop og Bama importerer varer fra det israelske jordbruksselskapet Mehadrin som er den største leverandøren av frukt og grønt til norske importører og som har produksjon i de okkuperte områdene. Coop og Bama selger altså fortsatt israelske varer til tross for at de har etiske retningslinjer for sine produkter, samtidig som de sier at de tar samfunnsansvar.

Flere norske frukt- og grøntimportører kjøper varer fra selskaper som har produksjon og foredling i ulovlige israelske bosettinger på palestinsk okkupert jord. Dette gjelder blant annet Mehadrin, Edom UK, Hadiklaim, Avniv og Cosmopolitan Trade. Dette er alle selskaper vi vet norske frukt- og grøntimportører kjøper eller har kjøpt varer fra, og som har produksjon i bosettinger.

Det er også dokumentert at flere av disse selskapene feilmerker varene sine, for å gi inntrykk av at varer produsert eller pakket i bosettinger, stammer fra Israel.

Det er mange grunner for at vi som bor i Tromsø kan være stolt av kommunen vår. Dette er en av dem: Tromsø kommunestyre har vist til at kjøp av israelske varer og tjenester som er produsert i områder under folkerettsstridig okkupasjon, strider mot Tromsø kommunes etiske retningslinjer.

Tromsø kommune vil på denne bakgrunn avstå fra å kjøpe israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder.

Sett i relasjon til at Tromsø kommune boikotter varer og tjenester fra okkuperte palestinske områder, hvordan følges dette opp når det handles inn frukt og grønt til kommunens institusjoner? Vil vedtaket bli fulgt opp med brev til butikker og matkjeder, samt oppfordring til Stortinget om å gjøre samme vedtak?

Hva kan vi forbrukere gjøre?

Felles for mange er at vi ønsker å vise vår støtte til det palestinske folket fordi vi misliker undertrykkelse, diskriminering og ufrihet. Vi ønsker å gjøre noe. Her kan jeg bruke min forbrukermakt. Jeg kan si ifra i butikkene at jeg ikke vil ha varer fra Israel fordi at Israel er en okkupant.

Israel bryter daglig folkeretten og menneskerettighetene, men uten at det fører til sanksjoner og kan derfor fortsette sine forbrytelser uten videre. Jeg kan si fra om at det finnes alternative varer.

Jeg kan la være å handle i butikken min fordi de er med på å støtte opp under en ulovlig okkupasjon. Jeg kan be de politikerne jeg stoler på, om å løfte mitt forbrukerkrav videre opp i systemet. Jeg kan organisere meg. Det samme kan du gjøre.

Vi kan vise vår forbrukermakt og gjøre dette i fellesskap! I dag!