Debatt:

Siv Jensen holder norske pensjonister for narr

Årets trygdeoppgjør gjør at landets pensjonister taper kjøpekraft for fjerde året på rad, skriver Tuva Moflag (Ap).

Finansminister Siv Jensen under spørretimen på Stortinget.  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

meninger

For selv om pensjonene har økt, har prisene økt enda mer. Det betyr i realiteten at landets pensjonister får mindre å rutte med i år enn de hadde i fjor.

Frp stemte imot pensjonsforliket da det ble inngått i 2011, og det mangler ikke på fagre valgkampløfter til landets pensjonister – men når det kommer til stykket viser partiet liten vilje til å stå på pensjonistenes side.

Til tross for at Frp har omtalt pensjonsreformen som et «lovfestet ran av fremtidige pensjonister», har nemlig finansminister Siv Jensen sørget for at pensjonen til norske pensjonister har krympet med flere tusen kroner. Hvert år!

Tall fra Pensjonistforbundet viser at pensjonister som hadde 250.000 kroner i pensjon i 2014, har tapt kjøpekraft tilsvarende 24.000 kroner fram til 2018. De siste årene med lav lønnsvekst, viser at det er nødvendig å rette opp skjevheten i pensjonsforliket.

Arbeiderpartiet mener at oppgjøret for pensjonister skal ligge midt mellom lønnsveksten og prisveksten, for å hindre at pensjonister taper penger slik de har gjort de siste årene.

Med Arbeiderpartiet sitt forslag, vil pensjonistene aldri få redusert kjøpekraft når arbeidstakere får mer å rutte med. Høyre og Frp fører en politikk som øker forskjellene mellom folk. Det har vi sett flere eksempler på de siste årene. Økte barnehagepriser, økte egenandeler i helsetjenesten og økte avgifter. Denne gangen er det pensjonistene som må betale for Høyre og Frps forskjellspolitikk.

Vi i Arbeiderpartiet kjemper videre for mindre forskjeller mellom folk og for at alle skal kjenne trygghet for framtida. I november 2017 fremmet vi forslag i Stortinget for å hindre at pensjonistene år etter år opplever en nedgang i kjøpekraft, mens andre går i pluss.

Vi ble dessverre nedstemt i Stortinget. Pensjonistene har ventet i fem lange regjeringsår på at Frp skulle gjøre alvor av valgløftene sine. Nå skjønner alle at det bare var tomme ord.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger