Leserinnlegg:

Nei til dyreplageri og ja til gratis buss. Dette engasjerer elevene i 5. klasse på Solneset.

Vi har fått tilsendt en rekke leserinnlegg fra elever i 5A ved Solneset skole. Les de her!

Solneset skole 

meninger

Forbudt med dyreplageri

Vi mener at det skal være straffbart med dyreplageri fordi: Tenk deg at du ble plaget, eller slått og sparket. Et dyr er verd like mye som et menneske. Alle dyr burde være frie, men de som ikke mister pels og er alet opp av mennesker, kan man ta vare på: Så lenge man ikke plager dem.

Men over hele verden er dyr plaget og behandlet dårlig. Det vil vi ha slutt på! Vi i 5A på Solneset skole er opptatt av at alle dyr skal bli pent behandlet. Noen dyrearter, som isbjørn, panda og javanesiske neshorn, er utrydningstruet. Det er bare under 60 slike neshorn som fortsatt lever. Sommerfugler, fjellgorilla, de største marine skilpaddene og Magellan-pingvinene trues av oljesøl og mangel på fisk i havet.

I 2000 ble strafferammene for brudd på dyrevelferdsloven hevet. Fra maksimum ett år til tre år for grov overtredelse (§37). Tenk at det er på en måte dyreplageri å kaste plast ut i havet. Det er masse plast over alt, og dyr tror det er mat. Det er dyreplageri. Hold øynene åpne, hjelp oss og redde verden.

Når du er på sirkus eller tivoli, så er det kanskje dyr der. Ja, det er morsomt og fint, men tror du dyrene vil det? Bli sminket, må ha på klær som klør – eller så de får ikke puste. Kanskje må de til og med gjøre farlige stunt. For eksempel tyrefekting, eller å sette dyr i gelé. Å bruke hunder og hester til kriging og slåssing er dyreplageri. Dyrene sier nok: «Hjelp oss! Vi er ikke mat eller noe du kan plage!»

Skrevet av Maria J.T, Simon OG Ida

Solneset skole, klasse 5A

Bør slutte med bensin- og dieselbiler

Norge bør slutte med bensin- og dieselbiler. Vi må begynne å bare lage elbiler i stedet. Diesel og bensin forurenser mye mer. I Norge i 2017 var det registrert 2.691.859 personbiler i Norge. Disse forurenser. Forurensningen gjør at det blir global oppvarming. Alt liv på jorda er i fare. Hvis du skal kjøpe ny bil, helst kjøp en elbil.

Jonas

Solneset skole, klasse 5A

Medisin bør være gratis

Mange mennesker i verden har ikke råd til viktige medisiner. Noen har en farlig og dødelig sykdom og kan dø altfor tidlig. Vi burde ikke tillate at folk kan dø, bare fordi medisinene deres er for dyre. Det er noen som er glad i disse menneskene, noen som elsker dem. Ingen fortjener å dø fordi de er fattige. Er fattige mennesker mindre verd?

Maria V.S. OG Sofie Marie

Solneset skole, klasse 5A


Hundeposer

Man må ta opp hundebæsjen og ta med seg posen. Kast posen der den skal, altså i søppeldunker. Ikke la hundeposen ligge i grøfta eller på gata – og heller ikke i skogen der folk går tur og koser seg. Da er det bedre å la bæsjen ligge som den er på veien eller i veigrøfta. Hundeposen varer opp til flere hundre år, men den forsvinner egentlig ikke. Den blir bare til mikroplast. Og det er skummelt.

Hvis man ikke plukker opp bæsjen kan små barn tro at det er sjokolade, og spise den. Æsj og fysj. Og hvis man hiver posen i skogen, så kan posen sprekke og noen kan tråkke på den.

På noen søppeldunker er det bilde av en hund, og der står det at hundeposer er velkommen her. Det finnes også bokser med hundeposer, og det finnes bokser som man kan kaste posen og bæsjen i. Så hvorfor ligger det hundebæsj godt pakket inn i poser langs alle veier og stier. Noe så dumt!

Anna

Solneset skole, klasse 5A


Gratis buss, takk!

Vi synes det burde være gratis buss i Tromsø. Dette er fordelene:

• Det blir færre biler på veiene.

• Flere som bruker buss.

• Mindre forurensing fra eksos.

• Mindre svevestøv for allergikere.

• Ikke så mye slitasje på veiene.

• Tryggere for syklister.

• Færre ulykker med bil i rushtrafikken.

Phillip og Linus

Solneset skole, klasse 5A

Lengre skoledager – mindre lekser

Vi burde ha lengre skoledager, for at vi skal kunne gjøre lekser på skolen og få hjelp fra lærere.

Foreldre er ikke utdannede lærere og kan ikke hjelpe barna sine like godt som lærere.

Mange familier krangler om lekser, og da blir skole veldig negativt. Tenk så koselig det ville vært hvis både foreldre og barn kom hjem fra jobb og skole uten og noen forpliktelser.

Da kan vi ha mer tid til å henge med venner.

Martin

Solneset skole, klasse 5A

Plast

Plast er et stort problem for naturen. Plast kan ta fra 300 år til 400 år å bryte ned. Det er også farlig for dyrene på land, ikke bare de som lever i havet. I det siste har det blitt funnet fem døde hvaler med masse plastposer i magen. Slutt å kaste plast i havet!

Maks

Solneset skole, klasse 5A

Stopp forsøplingen – redd livet i havet

Noen sier at livet begynte i havet. Det er anslått at havet er hjem for over to millioner ulike arter og mer en 90 prosent av livet her kan være uoppdaget.

Til tross for disse enorme mengdene med liv, er vi utrolig nok i ferd med å fylle havet med mer plast enn fisk.

Tenk hvis du hadde bodd i en plastpose, eller om du hadde vært hvalen som døde av å ha 30 plastposer i magen. Den sultet i hjel fordi plasten tettet tarmene. Folk må komme seg opp av sofaen og gå ut og gjøre noe med alle katastrofene i verden, som vi selv er skyld i. Ikke bare sitte å vente på at andre skal ordne opp. Hvis du vil gjøre noe, så gjør det nå. Det er liten vits å vente. Man kan ikke sette livet på pause fordi du trenger å gå på butikken eller du trenger å lufte hunden. Forresten: Hvis du skal lufte hunden din, så ta med deg en pose så du kan plukke opp søpla di.

Du kan gjøre en forskjell. Ikke tenk at hvis du plukker søppel ute og ingen andre gjør det, så har det ingen ting å si. Skal vi snu om på verden kan det like godt begynne med meg og deg.

Maria V.H

Solneset skole, klasse 5A