Debatt

Listhaugs listige «skylde på»-politikk

Sylvi Listhaug 

meninger

Sylvi Listhaug har igjen vært i medias søkelys. Denne gangen retter hun sterk kritikk mot det rødgrønne byrådet i Oslo fordi de har lagt ned St. Halvardhjemmet og beskylder dem for å flytte de eldre ut for å gi plass for romfolk som trenger et sted å bo i Oslo.

Ifølge pressen er sannheten at sykehjemmet ble nedlagt med bakgrunn i fasilitetskrav som ble laget da Sylvi Listhaug selv var eldrebyråd i Oslo.

Etter flyttinga av de eldre til andre og bedre sykehjem, sto St. Halvardhjemmet tomt i en lengre periode før det ble tatt i bruk til boplass for romfolk. Altså var det ikke hensynet til romfolkene, som presset ut de eldre.

Justisdepartementet som er styrt av en Frp statsråd, gir i tillegg driftsstøtte på flere millioner til dette hjemmet. Da skjønner en lite av Listhaugs kritikk, men hun forsvarer seg med at de ikke har flertall, men må samarbeide med andre.

Da dette dukket opp i mediene, kom jeg på en hendelse fra da jeg var erstatningslærer på Ytre Senja. Olja til oljefyren kom da i oljefat til skolen. Noen oppfinnsomme elever fant på fritida på at de skulle helle noe av olja i ei bøtte, og lagde et stort bål i ei fjellkløft ovafor skolen.

Dagen etter ble de skyldige innkalt på rektors kontor. Dommen ble en time gjensitting. Jeg ble utpekt til å være «fengselsvokter». De skyldige møtte lydig opp, men noen lurte på hvor «Sverre» var, for han hadde vært med på moroa.

Jeg gikk til vinduet, og ropte på den savnede. Da han kom, sa jeg at de andre hevdet at han hadde vært med på det hele.

Da så han på meg med blå uskyldige øyne og sa. «Nei, jeg var ikke med. Jeg holdt bare bøtta».

Kanskje er det slik med Listhaugs virkelighetsoppfatning også, at hun ikke har ansvar for noe, for hun «holder bare bøtta».