AUF, SU, RU og Palestinakomiteen i Tromsø har sammen aksjonert overfor salg av israelske grønnsaker og frukt i 36 butikker i Tromsø. Målet var å bevisstgjøre og gi informasjon slik at forbrukerne kan ta et valg om varene de kjøper. Når man kjøper israelske varer er man med på å opprettholde og støtte opp under undertrykkelse og diskriminering.

Vi er alle vitne til Israels brutale krigføring mot palestinerne, den systematiske undertrykkelsen og den pågående ulovlige okkupasjonen av palestinsk land. Israel ignorerer internasjonale resolusjoner og bryter daglig folkeretten og menneskerettighetene, og overser internasjonale lovverk om hvordan en okkupasjonsmakt skal opptre.

Å handle med israelske selskaper på et slikt grunnlag, mener vi er uetisk og strider mot selskapets eget verdigrunnlag. Private aktørers virksomhet er derfor i stadig større grad med på å opprettholde okkupasjonen.

På denne bakgrunnen er det etablert en rekke rammeverk for selskapers samfunnsansvar i konfliktsituasjoner hvor det foregår systematiske folkeretts- og menneskerettighetsbrudd. Internasjonalt er FNs retningslinjer for menneskerettigheter og næringsliv (UNGP) det viktigste blant disse ulike rammeverkene. Her hjemme har vi ressurssenteret Initiativ for etisk handel (IEH) som både Coop, BAMA, Norgesgruppen og Rema 1000 er medlemmer av.

Produksjon og handel er en integrert del av Israels okkupasjon av Palestina. Det er også godt dokumentert at flere av de norske frukt- og grøntimportører som Coop og BAMA kjøper varer fra selskaper som har produksjon og foredling i ulovlige israelske bosettinger på okkupert palestinsk jord. Selskapene opererer på den okkuperte Vestbredden og genererer store inntekter for noen av de mest ekstreme, ulovlige israelske bosettingene i Palestina. Det er likeledes påvist at flere av de israelske selskapene feilmerker varene sine for å gi inntrykk av at varer produsert eller pakket i bosettinger, stammer fra Israel.

For stadig flere norske forbrukere er de israelske produktene blitt et hverdagssymbol på den israelske okkupasjonen. Det tilbakemeldes også om at det for enkelte varer som gulrøtter og poteter ikke finnes andre alternativ enn israelske.

Under butikkaksjonen 19.–20. juni oppfordret vi daglig ledelse i de butikkene vi besøkte, til følge opp saken med hovedkontoret slik at handelspraksisen endres. Vi oppfordret også at det kan inngås avtaler med alternative leverandører for frukt og grønnsaker slik at handel med israelske produkter kan opphøre. Sammen delte vi ut løpesedler til kundene med oppfordring til å bruke egen forbrukermakt og handle etisk. Det var nesten uten unntak god dialog med butikkledelse og det var mye støtte fra kunder og butikkansatte til aksjonen og budskapet.

SU, RU, AUF og Palestinakomiteen i Tromsø kan ikke godta at butikkene våre selger varer fra land som bryter folkeretten og menneskerettigheter. Det er ugreit at Israel bygger deler av sin økonomi på stjålet vann, jord og land, og det er ugreit at norsk handel er med på å støtte opp under dette. Vi oppfordrer forbrukere til videre å ta avstand fra varer som smaker okkupasjon og undertrykkelse!