Debatt

Det trenger ikke være fyll, for at barn opplever det som utrygt

TENK DEG OM: Et par glass alkoholholdig drikke er nok til at barn merker adferdsendringer hos voksne, sier IOGT, som oppfordrer foreldre til å la flaska ligge på ferieturen.  Foto: NTB Scanpix

meninger

Sommerferien står på trappene og mange er på vei inn i feriemodus. Vi ser fram til et avbrekk fra hverdagen, tid med de vi er glad i og kanskje noen ferieturer.

Men sommerferien er også en tid der nordmenns alkoholkolkonsum øker. På ferie, særlig i utlandet, drikker gjennomsnittsnordmannen mye alkohol. Voksne kan anse drikkingen som kos og avslapning, men for barna oppleves dette annerledes.

IOGT har derfor nå den landsdekkende kampanjen: F«YLL FERIEN – Gi barna en alkoholfri sommer. Barn trives best med edru voksne».

Her oppfordrer vi voksne til å la være å drikke alkohol når de er sammen med barn på ferie.

I en undersøkelse utført av Ipsos svarer 56 prosent av de spurte at de mener det drikkes for mye alkohol i sommerferien når barn er til stede. 23 prosent av de spurte svarer også at de opplevde andre foreldre som ruspåvirka sammen med barn sist de var på sommerferie.

Tallene er urovekkende og gir grunn til ettertanke. Feriedager skal gi gode opplevelser og minner. Det gjelder like mye barn og ungdom, som for voksne. I stedet vet vi at en del barn gruer seg til sommeren fordi de voksne drikker alkohol.

Undersøkelser viser at minst 95.000 barn lever sammen med foreldre hvor en eller begge drikker for mye alkohol. Dette bidrar til å skape angst og utrygghet hos barna.

Det trenger ikke være fyll for at et barn skal oppleve det som utrygt å være sammen med voksne med promille. Et par glass er nok til at det skjer små endringer i adferden som barn merker. Barn er ikke opptatt av mengden som har blitt drukket, men konsekvensene av inntaket. Når de voksne oppfører seg annerledes oppleves det som ubehagelig og utrygt.

Derfor vil IOGT oppfordre alle til å tenke seg om før de drikker alkohol sammen med barn på ferie. Barn fortjener en ferie med edru voksne!

God sommer!