Debatt:

«Erna glemmer de andre truslene mot havet»

Erna Solberg  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

meninger

Det siste året har det med rette vært fokus på plastforurensningen av havet. Men det er viktig å huske på at vi må gjøre mer for havet enn å stanse plasten.

Det har vært et formidabelt folkelig engasjement for å stanse plastforurensning av havet de siste årene. Dette er et engasjement som gleder oss i Greenpeace. Vi har lenge krevd at politikerne må rydde opp, blant annet ved å forby engangsplast og ordne med gratis mottak av plast i småbåthavner. Nesten 30.000 mennesker har skrevet under på våre krav. Dette engasjementet har smittet over på politikerne, og Erna Solberg ble i starten av juni invitert til å snakke om havet for verdens mektigste statsledere på G7-møtet.

Det politiske engasjement vi nå ser for å stanse plastforurensningen trengs! Men det er viktig at det ikke blir et så ensidig fokus på plastforurensningen at vi glemmer de andre truslene mot havet. Norge må verne mer av havet, foreløpig ligger vi milevis unna forpliktelsen om å verne 10 prosent av norske havområder, og fram mot 2030 snakker ekspertene om at 30 prosent av havet bør vernes. Norge er også et av få land i verden som fortsatt tillater storstilt dumping av giftig gruveavfall, attpåtil i en av de nasjonale laksefjordene våre, Repparfjorden.

Også den utstrakte lakseoppdretten i norske fjorder er en stor trussel mot livet i havet og norske fjorder. Lakselus, rømming med påfølgende katastrofale følger for villaksen, utslipp av mikroplast, kloakk og næringssalter, er alle på den lange listen av problemer lakseoppdrett, slik den nå praktiseres, bringer med seg.

Dette er alle viktige problemer som Erna Solberg og resten av politikerne ikke må glemme i arbeidet med å ta vare på hele havet.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger