Knut Sivert Skog døde den 4. september 2018. Knut ble 82 år gammel.

Knut var fra Bjørnevatn ved Kirkenes. Han ble utdannet som sivilingeniør i svakstrøm ved NTH/NTNU. Etter endt utdanning ble han en del av det norske pionermiljøet knyttet til EDB, og denne kunnskapen brakte ham i 1972 til det nyopprettede Universitet i Tromsø. Her skulle han komme til å spille en betydelig rolle i utviklingen av informatikkstudiet, og forskningen innenfor sitt fagfelt både nasjonalt og internasjonalt.

Knut var et engasjert menneske og medmenneske med mange interesser.

Ved siden av sitt hovedvirke ved UiT var Knut aktiv på en flere andre områder. Vi var mange som fikk dra nytte av hans kunnskaper og store energi.

For kulturbyen Tromsø skulle han komme til å bli svært viktig for musikklivet. Han var aktiv både som leder og utøver i Tromsø Byorkester. Som i alt har foretok seg hadde han store ambisjoner, og han satte høye krav til kvalitet.

Knut Skog satte seg tidlig som mål at Tromsø i tillegg til Byorkesteret også burde ha et profesjonelt orkester. Selv om prosessen fram til dagens opera- og orkesterorganisasjon, NOSO, har vært både lang og tidvis kronglete, kan vi med trygghet hevde at Knut Skog har vært en sentral og viktig pådriver hele veien.

Men ikke minst har operamiljøet i mange tiår kunnet dra nytte av hans store kunnskaper om feltet. Særlig er hans oversettelser til norsk et imponerende arbeid. Med Knut sin språkforståelse i kombinasjon med hans musikalitet, har han etterlatt seg et betydelig materiale som vi i feltet vil kunne dra veksler på i årene som kommer.

For meg personlig har samtalene med Knut vært viktige. Hans brutalt ærlige syn, og måte å tilbakemelde på, er sjelden vare i dag. På den måten har Knut ikke bare bidratt i en tidlig fase til det som i 2009 skulle bli Nordnorsk Opera og Symfoniorkester. Han har helt inntil det siste bidratt med innspill og syn som har vært viktige for NOSO sin sterke kunstneriske utvikling.

Vi lyser fred over Knut Sivert Skog sitt minne.