Debatt

Røymo helt uten kontroll

Tallet for merforbruket er så svimlende at det savner sidestykke i Tromsø-politikken, skriver Frps Bjørn-Gunnar Jørgensen.

Leder i Tromsø Frp, Bjørn Gunnar Jørgensen, etterlyser styring av økonomien innen helse og omsorg.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

meninger

Tirsdag varslet administrasjonssjefen et forventet merforbruk på hele 230 millioner kroner bare innen pleie- og omsorgstjenesten. Tallet er så svimlende at det savner sidestykke i Tromsø-politikken. Det har aldri tidligere vært varslet så enorme avvik.

Dette skjer på Kristin Røymos vakt, etter at hun og Ap i 2015 gikk til valg på å «rydde opp» i økonomien innen helse og omsorg. Hun ropte gang på gang med utestemme fra talerstolen i kommunestyret at det daværende borgerlige byrådet ikke hadde kontroll i det hele tatt.

Hun gikk til frontalangrep på tidligere helsebyråd Kristoffer Kanestrøm og varslet mistillitsforslag da han meldte om 37 millioner kroner i merforbruk. Hun sa til og med at fundamentet for Tromsø-samfunnet var i ferd med å rase sammen.

Kanestrøm burde altså etter Røymos mening gå av på 37 millioner, mens hun selv styrer mot ufattelige 230 millioner i merforbruk innen denne sektoren. Etter at Kristin Røymo ble byrådsleder og senere ordfører har situasjonen innen helse og omsorg bare blitt verre og verre.

Og avvikene har aldri før vært så alvorlige som de er nå, på hennes vakt, etter at hun skulle rydde opp.

I denne situasjonen ser vi også at Aps gruppeleder, Jarle Heitmann, i debatt etter debatt skryter seg varm om at dagens politiske ledelse har «full kontroll» og at økonomien er «solid».

Så sent som 17. september skrev Jarle Heitmann i et innlegg: «Hovedbildet er at Tromsø kommune sin økonomi går bra og nå er under kontroll og at den driftsmessige situasjonen er ryddet opp i».

Vel halvannen uke etter at Heitmann igjen har friskmeldt den driftsmessige situasjonen melder altså administrasjonssjefen at kommunen styrer mot 230 millioner i merforbruk innen pleie og omsorg.

Det vitner om at Aps ordfører og gruppeleder famler fullstendig i blinde. De har null styring med økonomien innen helse og omsorg — som de til de grader gikk til valg på å rydde opp i. Vi har sjelden sett et større politisk mageplask i Tromsø-politikken.