Kommentaren

Hva i all verden var vi vitne til, Kent Gudmundsen?

Jeg har aldri opplevd en pinligere, politisk kapitulajon.
meninger

Regjeringspartiene hadde ikke mye godt nytt å komme med til Tromsø da de la fram statsbudsjettet mandag morgen. Det var derfor en lite takknemlig jobb stortingspolitiker Kent Gudmundsen (H) hadde da han stilte til pressekonferanse på Kystens Hus for å legge fram utvalgte godbiter.

Tidligere på dagen ble det kjent at den kontroversielle sukkeravgifta skulle endres – det skulle bli kutt på avgifta på sjokolade og matvarer, mens brus og saft fortsatt ville bli rammet av den.

Det ville ikke Kent Gudmundsen ha noe av. Han sto heller rakrygget og fortalte det oppmøtte pressekorpset at regjeringa nå foreslo å fullstendig reversere sukkeravgifta – også for brusvarer. 

Som han lettere lakonisk presiserte: «Det gir jo ingen mening å avgiftsbelegge Pepsi Max med sukkeravgift når brusen er sukkerfri!»

At det var hans egen regjering som innførte den, etter eget utsagn, meningsløse avgiften, streifet åpenbart ikke seremonimesteren.

«Dette er ekstra godt nytt for en bedrift i Balsfjord. Jeg har jo hatt Harald Bredrup fra Mack mye på meg den siste tiden», kunne en offensiv og smilende Gudmundsen slå fast, med direkte vink til Mack ølbryggeris direktør, som tidligere har uttalt seg svært kritisk mot en avgift som har rammet dem hardt.

Nå kunne de se mot lysere tider. Nå hadde Mack direktelinje til sin en egen mann på innsiden. Nå skulle det sosialistiske avgiftstullballet bort.

Gudmundsen må ha blitt litt av en storkar i Høyre, når de gir han æren av å lansere en så stor, nasjonal nyhet i Tromsø, tenkte nok mange på pressebenken, mens de nikket anerkjennende. Gudmundsen fortsatte å lese opp de nøye innøvde kulepunktene:

Han kunne stolt fortelle om mer penger til rassikring, at det ble gitt penger til «Norges kuleste utdanning» på Svalbard og mer penger til mobbeombud. Masse, masse penger til all slags gode formål. Og så, ti minutter etter hans sukkeravgiftlovnad, kom en liten presisering, som om noen voksne hadde hvisket ham i øret.

Stortingsmannen ville nå «korrigere» at det han egentlig mente, når han sa at det kom en fullstendig reversering av sukkeravgifta, var at det ikke var en fullstendig reversering. Den lille og presiserende haken var nå at regjeringa ikke fjerner avgift på brus og saft likevel, men på sjokolade og kjeks.

Deretter kom forklaringa om at dette var «veldig teknisk» og at «det kunne få uheldige» utslag å fjerne den over natta. Det er rent umulig, faktisk, ifølge Gudmundsen. Avgifter kan man nemlig kun iverksette umiddelbart, slik som da de innførte sukkeravgiften. Ikke avvikle den, det er teknisk kjempevanskelig. Men ikke for sjokolade og kjeks. Brusen og saftens veier er derimot avanserte, kompliserte og uransakelige.

Gudmundsen tegnet og forklarte: «Dette kan ikke gjøres over natta. Å fjerne avgifta krever tekniske og andre omleggelser, og man må faktisk ha veldig flinke folk sånn at man klarer å målrette dette så det ikke får uventede utslag i et lappeteppe av skatter og avgifter og ordninger vi har i landet, som er bygget opp veldig komplekst. Derfor setter vi ned et utvalg for å se på skatten, med et klart ønske om å legge den om», lød den klargjørende beskjeden fra Gudmundsen.

Høyre og Frp har visst lettere for å innføre absurde avgifter, enn for å fjerne dem. Det første er veldig lett. Det andre ditto vanskelig.

Hele det merkelige opptrinnet var direkte vondt å se på, og jeg har aldri opplevd en pinligere, politisk kapitulasjon i en slik setting. Er ikke Kent Gudmundsen kjent med budsjettet han har ansvar for å presentere? Er framleggelse av et statsbudsjett noe man bare tar nonchalant på sparket, når man har blitt godt vant på Stortinget?

Pressekonferansen var et ubegripelig svakt stykke politisk håndverk. Ikke får Tromsø midler til ny E8 igjennom Ramfjord, hvor all spenningen var knyttet i forkant av fremleggelsen. Det er svært dårlige nyheter.

Da skal likevel vi og Harald Bredrup åpenbart trøste oss med at Mack fortsatt skal betale avgift på brus, og dernest slå fast at de heller burde satse på å tappe sjokolade på flaskene sine i fremtiden. Om det skåles i champagne i Balsfjord, Ramfjord eller Tromsø over statsbudsjettet er en helt annen sak.