Forrige lørdag skrev politisk redaktør i iTromsø, Martin Lægland, en kommentar med overskriften «Høyres nye, røde klær». Lægland hevdet i kommentaren at Høyre hadde blitt kuppet av sosialister etter lanseringen av flere politiske forslag de siste ukene om blant annet innføring av turistskatt, konkrete tiltak for å forebygge plastforsøpling og at tilberedingen av middagen til de eldre på sykehjem skal skje på sykehjemmet. For det første kan jeg berolige Lægland med at Høyre ikke har blitt kuppet av sosialister, for i Høyre har vi respekt for folks skattepenger.

Lægland er ikke redelig i sin kommentar. Han nevner ikke en eneste setning om hva som er bakgrunnen for lanseringen av disse politiske forslagene, som han bruker som hellige bevis for sine påstander. Det virker som at iveren etter å skrive konfronterende kommentarer blir større enn behovet for å være redelig. Men jeg skal gjøre jobben for han.

Tromsø Høyre er i gang med utarbeidelsen av sitt valgprogram for 2019–2023 som skal vedtas på partiets årsmøte i januar neste år. Programkomiteen som utarbeider valgprogrammet har valgt å kjøre en veldig åpen og inkluderende programprosess hvor vi spiller ut politiske saker underveis for å skape debatt og vi sendte i forrige uke ut førsteutkastet til valgprogrammet på høring i partiet og til alle innbyggerne i Tromsø. Det gjør vi fordi vi ønsker at alle skal få ta del i politikkutviklingen i Tromsø Høyre. Det er merkelig at journalister og kommentatorer som vil ha mer åpenhet fra de politiske partiene, velger å gå rett i angrep når vi som parti åpner opp vår programprosess.

Videre skriver Lægland: «Dersom Høyre vinner valget lokalt neste år blir det ikke noen «Ap-light»-politikk». Det er helt riktig. Hvorfor skal Høyre legge seg opp til Arbeiderpartiet, SV og Rødt som de fire siste årene har vist innbyggerne at de ikke klarer å få kontroll på kommuneøkonomien, at de ikke har prioriteringsevne når de dobler eiendomsskatten og at de er mer opptatt av om det er det offentlige eller private som leverer tjenesten fremfor om tjenesten er god eller ikke. Tromsø kommune har store økonomiske utfordringer som begrenser kommunens økonomiske handlingsfrihet.

En sunn kommuneøkonomi gir god velferd og om Høyre vinner valget neste år vil vi føre en ansvarlig, økonomisk politikk gjennom å prioritere bedre, jobbe smartere og konsentrere oss om kommunens kjerneoppgaver. Vi som folkevalgte forvalter tromsøværingenes skattepenger. Det må vi gjøre med respekt og derfor må kommunen alltid sørge for at vi får mest mulig igjen for hver skattekrone som brukes.

Når det gjelder forslagene Lægland bruker som hellige bevis for sin påstand:

1) Forslaget om innføring av turistskatt er nettopp det, et forslag. Det er ikke vedtatt Høyre-politikk i Tromsø. Om Lægland setter seg inn i førsteutkastet til valgprogram vil han se at det er tre stykker i programkomiteen som har tatt dissens på dette forslaget, jeg er en av dem. Dessuten er dette en nødvendig debatt å ta fordi det handler om belastningen på naturen vår som er det viktigste grunnlaget og konkurransefortrinnet i norsk reiseliv.

2) Arbeiderpartiets ordfører Kristin Røymo skal ha skryt for sitt engasjement for en plastfri by. Men vi kan ikke bare prate om miljø, vi må fylle det med innhold og konkrete tiltak. Derfor lanserte Høyre i sommer 10 konkrete tiltak for å hindre plastforsøpling. Blant annet stille krav til redusert bruk av plast hos kommunens leverandører av tjenester, oppfordre folk og organisasjoner til å adoptere en strand og ha ansvar for at den er ryddet og innføre plastsortering på offentlige steder. Generasjonsperspektivet er en av Høyres viktigste verdier.

3) Mange eldre på sykehjem er underernært. Regjeringen lanserte i vår reformen «Leve hele livet» som handler om de mest grunnleggende tingene som mat, fellesskap, aktivitet, helsehjelp og sammenheng i tjenestene. Tromsø Høyre ønsker å følge opp denne reformen og derfor har vi foreslått å gjennomføre et pilotprosjekt hvor to sykehjem tilbereder maten på eget kjøkken og på sikt vurdere å bygge opp kjøkken på alle sykehjemmene i Tromsø. Det er ikke «klassisk venstresidepolitikk» å mene at de eldre skal ha det bra og det er nettopp dette som skiller oss fra venstresiden i Tromsø med Arbeiderpartiet, SV og Rødt. I Tromsø Høyre er vi ikke opptatt av om det er privat eller offentlig, vi er opptatt av at tjenestene vi gir til innbyggerne våre har god kvalitet.

Men selv om min mening er at Lægland ikke traff blink med kommentaren sin, skal han ha for å finne gode dikt fra gode Vestlands-lyrikere som Olav H. Hauge. Her skal han få et godt dikt tilbake fra Hauge:

Det er den svarte prikken

midt i skiva du skal treffa,

nett den, der

skal pili stå og dirra!

Men nett der treffer du ikkje.

Du er nær, nærare,

nei, ikkje nær nok.

So lyt du gå og plukke upp pilene,

gå tilbake, prøva på nytt.

Den svarte prikken tergar deg.

Til du forstår pili

som stend der og dirrar:

Her er òg eit midtpunkt.