Debatt:

Takk for at dere berget Rotvold-kiosken

Vi er mange historieinteresserte grønnsakselskere, som med spenning venter på å få kjøpe lokaldyrkede landbruksprodukter fra Rotvolds kiosk inne på Berg.

Foto: Markus Rotvold 

meninger

Selvfølgelig ville Markus Rotvold (1914–2012) ha vist sin begeistring over at den gamle og slitne kioskbygningen nå endelig vil bli forsøkt restaurert og tatt vare på av Magna Nordgård. Nå til bruk som butikk for salg av lokale landbruksprodukter inne på Berg, sør for Tromsø.

I flere år hentet Markus sin høstforsyning av poteter inne på nabogården hos hans gode venn Kjell G. Jacobsen. Mats, hans barnebarn er blant aktørene. Widding Gård er også av de unge bøndene som har planer om felles salg av kortreiste produkter.

Undertegnede har vært pådriver, først og fremst for å restaurere og få kiosken plassert som et minne, sentralt i byen. Men oppgaven synes tvilsom, både med hensyn til bygningens tilstand, men mest det faktum at kulturetaten i Tromsø kommune var helt fraværende og uinteressert. Mine forslag om å kombinere ett minne om Markus Rotvold inn i et passende miljø i sørbyen var ikke gangbart – føltes det som.

Da var det mer morsomt å kjøpe naboen, Kunstforeningens bygg, som nå påfører folket en ny regning på minst 40 millioner kroner. Unge Magna Nordgård og samboeren Micke slapp til og fikk overta kiosken vederlagsfritt, etter at rådgiver i Tromsø kommune, Erling Stenstrup, tidlig hadde informert oss om denne neste reddende mulighet.

Den lille rivningstruede Rotvoldkiosken har bidratt til en utrolig langvarig «agurkhistorie» i avisene her i byen. Leserne har fått servert oppvarmet byhistorie, preget av skjemt og alvor. Da journalistene avdekket rivningslysten og historieløsheten fra Tromsø kommune ble det bråk i sosiale medier. Bedre ble det ikke da formann Jos Kögler i Fortidsminneforeningen utrolig nok befant seg på samme nivå. Da ble det ytterligere aktivitet på «Facebook», hvor en egen gruppe ble dannet: «Vi som vil bevare Rotvolds kiosk i Tromsø». Den samme Kögler prøver merkelig nok nå å høste æren av at kiosken er berget.

Nå står det kun til rest å finne ut hvem som nylig urettmessig stakk av med det attraktive Freia-skiltet som sto på taket. Salgsrepresentant Per Borch i Freia tildelte Markus lysskiltet som honorar for godt kundeforhold og rekordsalg av julekonfekt igjennom mange år. Kanskje vanker det en bunt gulrot eller to som premie ifra Magna til den som kan hjelpe til med å finne synderen. Hun vil nemlig ha dette med i sin restaurasjonsplan.

Undertegnede som nevø, og Markus Rotvolds stedatter Anne-Lise Caplan, vil herved takke Magna Nordgård for at hun har tatt kontakt med oss. Hvor det underveis kom fram at vi kan forene våre kunnskaper med bidrag til at hun som ny bondekone kan lykkes med sitt spennende kioskprosjekt.

I Markus' ånd vil vi også takke hans gamle venner i avisredaksjonene for god og bred spalteplass for saken. Erling Stenstrup, Arne Wilhelm Theodorsen, «Facebookvennene» og alle andre som støttet imot rivning av kiosken, må vi også ta med. Tromsø kommune måtte til slutt gjøre «knefall» grunnet manglende kunnskap om folk og byhistorien. Eiendoms og Ingeniøretaten skal uansett ha ros for velvillighet med aksjonen for å vederlagsfritt flytte kiosken inn til Berg.

Da er vi mange, spesielt historieinteresserte grønnsakselskere, som med spenning og forventning venter på klarsignalet til å få kjøpe lokaldyrkede landbruksprodukter ifra Rotvolds kiosk inne på Berg.