Prosessen med nye skolegrenser i Tromsø er åpenbart kompleks både for Tromsø kommunes administrasjon og politikerne. Mange foreldre frykter for konsekvensene for deres barn, hvilket er helt forståelig når det ligger an til å komme endringer som bryter med årelang kultur og praksis i kommunen.

Vi har imidlertid behov for å komme med noen korte presiseringer når vår skole igjen pekes på som nøkkelen for å løse problemet – ved at elever fra kretsen busses til Langnes.

Vi opplever at denne løsningen blir sett på som enkel, innlysende og uten nevneverdige negative konsekvenser fra miljøene rundt Gyllenborg og Prestvannet skole. Og slik er det jo gjerne når man søker å løse et problem ved å overføre det helt og holdent til noen andre?

En løsning som innebærer å busse samtlige ungdomsskoleelever fra Fagereng gjennom Tromsøs største trafikkmaskin to ganger om dagen – i rushtida – i tre år, er i våre øyne ikke en løsning som ivaretar barnas beste.

Forslaget er dyrt; det impliserer- forsiktig estimert over en time stillesitting istedenfor fysisk aktivitet per dag for en stor gruppe ungdommer. Ikke minst mister en stor gruppe ungdom på Sør-Tromsøya råderett over en stor andel egen fritid.

Lekser, trening, familieliv og øvrig sosialt liv blir ofret for et tiltak som uansett ikke løser voksesmertene på Sommerlyst skole. Og da har vi bevisst utelatt annen, vektig argumentasjon vedrørende økonomi og miljø, bare for å nevne noe.

At også Langnes skole i nær fremtid vil slite med å ha kapasitet til å ta imot elever fra Fagereng, forbigås dessuten i stillhet av forslagsstillerne.

Utfordringene rundt kapasiteten på skolene på sørsida av øya må få ei løsning på lengre sikt som ivaretar våre barn og ungdommer på best mulig måte.

Vi vil gjerne bidra i dette arbeidet. Vi ønsker å være konstruktive, både på vegne av barna og skolen vi representerer, men også i et bredere perspektiv.

At vi på et tidligere stadium i saken stilte oss positive til utredning av flere trinn på Fagereng skole er et eksempel på dette, selv om også vi skjønner kommunens argumentasjon for ikke å utrede ei slik løsning ytterligere.

Gode og langsiktige løsninger finner vi gjennom å samarbeide med politikere og administrasjon i Tromsø kommune og på tvers av skolekretsene, ikke ved å peke på andre.