Debatt:

Bare skyt, Helge. Du treffer ikke!

Helge Skog har ikke tatt vårt poeng, og slår tilbake mot våre fakta med en nesegrus beundring over egen storhet, skriver Buktasjef Lasse Lauritz Pettersen i sitt svar til Helge Skog.

Festivalsjef Lasse Lauritz Pettersen   Foto: Trond Tomassen

meninger

Helge Skog inviterer til debatt, tar rollen som ordstyrer, bestemmer dagsorden og dømmer sine kritikere uten å forholde seg til fakta. Han svarer mitt innlegg med å hevde at vi ikke er interessert i debatt og avskriver meg som indignert i mitt forsvar.

Han velger så å føre en linje hvor vi som arrangør skal forholde oss stilltiende til journalistens fortreffelighet og feilaktig bedømming av vårt publikum og våre påståtte utfordringer. Det er ikke bare høyt under taket i Helges hus. Ironien han peker på er ikke spesielt lett tilgjengelig og selvinnsikten er i beste fall fraværende.

Jeg vil også bestride framstillingen av iTromsø som noe nesten enestående begavet i norsk presse og stå opp av skyttergropa med en klar beskjed: Bare skyt, Helge. Du treffer ikke!

Feedback er formidabelt godt kulturstoff – der har jeg vært tydelig – men å si at det dere driver med er aktuelt og framoverlent er ikke tilfelle. Ja, dere skriver kanskje litt om ny musikk – men det er langt i fra kjernevirksomheten. Majoriteten av innholdet dere publiserer baserer seg på svært subjektive dypdykk og retrospektiv. Fint det. Men da skal dere være veldig forsiktig med å dømme andre.

Etter en kjapp gjennomgang av de siste 10 artiklene på Feedback finner man blant annet en oversikt over rap/rock crossoverplater med hovedtyngde på 80- og 90-tallet, et innlegg som feirer powerballader, en artikkel om en over hundre år gammel brudemarsj fra Lødingen(!), et intervju med evigunge Morten Abel, en hyllest av Ramones og en kommentar om John Lennon.

At dere anmelder en og annen ny utgivelse innimellom der er vel strengt tatt et minimumskrav. Det er ingen ting galt med innholdet. Jeg leser det med stor begeistring. Men ny musikk er i hvert fall ikke spesielt dominerende lenger.

Hvor var dere under Insomnia? Hvor er dekningen av Blårocks nye satsning? Hvor er anmeldelsen av The Modern Times sin nye singel? Hvor er fortellingen om Ondt Blod og Lüts europaeventyr, eller Lisa Skoglunds pågående studioinnspilling? Siste konsertanmeldelse var så vidt jeg kan se gjort i august. Kanskje ikke så rart når dere tror alle klubbene er døde. Hvor er aktualitetene? Hvor er bredden? Den er fraværende.

Det som er vesentlig i denne debatten er at Helge kan skrive, men ikke lese. Han har ikke tatt vårt poeng, og slår tilbake mot våre fakta med en nesegrus beundring over egen storhet. Han skriver at han ønsket å invitere til debatt, men det kan han umulig mene.

Feedback hevder det pågår en klubbdød og en forgubbing i festivalmarkedet. Vi vet at dette er feil, og vi baserer dette på inngående kjennskap til eget arrangement og bransje. Og vi syns helt ærlig det er utrolig urettferdig og direkte respektløs å omtale deler av vårt publikum som gubber og kjerringer – da vi faktisk oppfatter dem som det stikk motsatte.

At enkelte klubber og konsepter bukker under er ikke ensbetydende med at det pågår en landsomfattende klubbdød. For hver klubb som legges ned, dukker det opp noe nytt og spennende. Det er der dere burde være, ikke bare dyrking av Pixies, Pogues og Pet Shop Boys.

Det var alt. Takk for meg.