Nytt på nytt på gammelt på nytt

Stian Jakobsen, nyhetsredaktør i Troms folkeblad synes det for få nordlendinger i Nytt på Nytt.

  Foto: TROND SANDNES (TEGNING)

meninger

Kommentaren ble først publisert i Troms folkeblad 2. november.

Nå kjenner jeg at jeg er litt lei dramaet i KrF, så derfor: Hei dere der sør. Jeg er usikker på om jeg skal si hei til dere der sør for Sinsenkrysset, eller sør for Trondheim. Mange av dere er kanskje ikke klar over det, men det bor faktisk folk her oppe i nord. Kanskje ikke så veldig mange, men vi er et representativt utvalg av det norske folk. Tro det eller ei — det bor faktisk en del søringer her også, og det kan se ut til at de trives.

Årsaken til denne lille påminnelsen om at det er bosetning langt oppe i nord er at jeg av og til ser på TV. De gangene det ikke er nyheter eller Dagsnytt 18, liker jeg faktisk litt av gullrekka på NRK på fredag. Jeg er over gjennomsnittet interessert i musikk, så her er Beat for Beat et utmerket alternativ. Men som mediemann er det veldig fornøyelig at NRK i 39 sesonger har holdt det gående med «Nytt på» nytt.

Sist fredag slo det meg. Hvor er egentlig nordlendingene i programmer som dette? Det er faktisk noen vittige nordlendinger som kunne passe godt i denne settingen. Jeg er selvfølgelig klar over at det har vært en og annen nordlending innom, men de aller fleste av disse har ikke bodd i landsdelen siden svartedauen kom rekende med et skip til landet. OK, så er det en liten overdrivelse, men overdrivelser er vel ikke noe nytt i «Nytt på Nytt».

Jeg har egenhendig gått gjennom alle navnene som har vært med i Nytt på Nytt siden oppstarten i 1999. Det er langt i mellom folk med nordnorsk blod i årene som har deltatt. Jeg finner selvfølgelig en og annen nordlending og flere av disse har vært med både en og to ganger. Har vi et så lite folkelig repertoar i denne landsdelen, eller bli vi bare oversett? Hvor bevisst dette er eller om dette er tilfeldig er vanskelig å si, men andelen bør være større.

Man kan jo begynne å lure hvilke holdninger som befinner seg i Norge, når man ser på hatkommentarene Ella Marie Hætta fikk etter at hun gikk av med seieren i Stjernekamp. «Dissan saman veit aa stikke seg fram. Hut dokker ut på vidda». Det er nærmest for teit til å gjenta. Jeg er sikker på at dette ikke representerer den gjengse oppfatning blant folk. Men samtidig viser den at det fortsatt er en nordnorske hatkultur der ute.

Jeg sier absolutt ikke at dette er årsaken til at det er så få nordlendinger med i Nytt på Nytt. Den som leser det ut i fra hva jeg skriver bommer med en hel galakse. Disse tingene har ingenting med hverandre å gjøre. Jeg vil egentlig bare påpeke en holdning som jeg ikke ønsker, noe som i utgangspunktet skulle være unødvendig å ta opp i det hele tatt i 2018.

Så til dere nordlendinger som allerede har vært med i «Nytt på Nytt». Dere har gjort en flott figur og til og med til tider vært morsom. Men det er bare litt få av dere i forhold til hvor mange gjester som har vært en del av programmet i 39 sesonger. Til og med programmet fredag 26. oktober i år har det vært 1.054 gjester innom programmet. Eller 1.053 hvis man ikke teller med den gangen figuren Flode var med fordi en av gjestene ikke dukket opp.

Vi har fortsatt et par-tre nordnorske mennesker som jeg er sikker på kunne vært et godt bidrag til programmet. Skulle dere ikke finne noen tar jeg en for laget og stiller. Det er bare å ringe.