Den norske Forfatterforening fyller 125 år. «Et vakkert knippe forfattere kommer nordover for å feire bursdag, og du er invitert» skriver Ingvild Solstad-Nøis i brosjyren. Forventningsfull drar jeg til Tromsø. Hjelp til refleksjon i nærområdet.

Hvorfor er ikke hele Tromsø her? Det er gratis og glissent på Fokus i formiddag. Festivalpass for helga koster nesten ingenting. Hvorfor går vi glipp av sånt? Opplesning, samtaler, informasjon, refleksjon, poesi, nærvær? Er det for stillferdig for en støysugen kultur? All verdens greier foregår i byen – skjønner jeg da det bookes som bare det på hotellet. Fotball, konserter, film, og muligens nordlys. Turister med isbrodder på bar brustein brauter forbi. Det klikker og klakker. Langveisfarende eventyrere er unnskyldt der de krafser seg gatelangs. De speider nok etter isbjørn eller Ishavskatedralen.

«Så deilig å være i et rom der det er stille» innleder Eirik Junge Eliassen, før samtalen med Anne Bitsch om seksuelle overgrep mot barn. Kanskje må vi være helt stille før å høre ropene. Kanskje orker vi ikke. Kanskje må vi lytte til forfattere for å dras ut av dumhetens univers, som en venn sa.

Hvorfor er ikke alle her?

Saksbehandlere i barnevern, sykepleiere, politikere, jurister, journalister, mammaer og pappaer, statsråder, studenter, psykologer og lærere? Vet vi det vi trenger å vite, akademisk skolert og ferdigtenkt? Her er ikke bare overgrep. Her er kunnskap om glede, sorg, tap, vinning og kreativitet. Tema er faktisk «Barn». Nyansert.

Aase-Johanne Aune Foto: Privat

Disse som er valgt

politisk til å føre oss gjennom ørkenen til et lovet land burde vært her. Disse som skal formidle vår stemme som vi la i urnen skulle vært her. Ikke for å stå på scenen å si noe, men for å lytte og bli klokere, før de overtaler oss i valgets kval-time. Vanlige mennesker som uroer seg over utviklingen skulle vært her.

Frode Grytten i samtale med iTromsøs politiske redaktør Martin Lægland. Om nyhetsformidling og mye mer. Hurra Frode og Martin! Samtalen burde vært tatt opp på tape. Gryttens oversettelse av Cohens «Waiting for the Miracle»; et mirakel i seg selv. Minikonsert med Frode Grytten og Pedro Carmona-Alvarez avslutter med «If it be your will». Du behøver ikke være belest for å forstå at vi behøver forfattere. Profetiske poeter. Legg hånda på hjertet og lytt.

Jeg kan ikke nevne alle. Men lytt til Athena Farrokhzad, Maja Lee Langvad, Laila Stien, Einkur Örn Norödahl. Jeg rakk ikke alle, men sjekk programmet.

Ordkalotten 2018 taler og samtaler. Aslak vant delfinale, poesislam. Dra til Oslo Aslak, og dra det hjem i finalen!

Her finnes forfattere som har noe på hjertet, midt iblant oss. Profetrøster, gjenkjennelig over tusenvis av år. Med sin glede, sorg, kritikk og sitt klarsyn i en kaotisk verden. Takk for at dere orker å tenke, skrive og publisere. Takk for at dere i stillheten leter etter grunntonen. Lytter, graver dypt og deler. Ord som synker ned og skaper. Melodier til mestring. Så deilig det er å være i et rom der det er stille. Der noe viktig lar seg høre.

Hvis Ordkalotten 2019 blir til; Gå ikke glipp!

Aase-Johanne Aune Foto: privat