Søndag 11.11.2018 rundt klokken 15.30 – 16.30 var jeg trafikant i Tromsø sentrum, det var mørkt og moderat regn og mye trafikk. Jeg har tidligere kjørt bil i byen, uten at det har vært noen dårlig opplevelse. Men denne gang var det ikke noen god opplevelse jeg satt igjen med, etter å ha kjørt bil i Tromsø sentrum.

Jeg og en kamerat hentet bilen min som hadde stått parkert i fjellet, vi skulle da kjøre ned til Scandic Ishavshotellet og hente en kamerat som også skulle sitte på ut av byen. Jeg hadde tidligere i løpet av helgen lagt merke til at lyskryssene var ute av drift.

Jeg tenkte det var fornuftig å kjøre ned den gaten som har lyskrysset i drift. Lyskrysset som er i drift er krysset mellom Grønnegata og Fredrik Langes gate. Jeg svinger av Grønnegata og inn på Fredrik Langes gate, og følger Fredrik Langes gate ned mot Prostneset.

På vei ned Fredrik Langes Gate kommer politiet etter meg, patruljen stopper meg etter at jeg svinger ut av Fredrik Langes gate og fortsetter Sjøgata mot Prostneset. Jeg forstår ikke helt hvorfor, men får fortalt av politimannen at jeg har kjørt imot et skilt.

Han sier videre at skiltet jeg har kjørt imot er «Forbud mot motorvogn, gjelder ikke buss eller taxi». Jeg sier da til politimannen at det ikke var noe skilt som fortalte meg at det ikke var lov til å svinge ned i Fredrik Langes gate, i alle fall ikke noe jeg kunne se slik situasjonen var. Politimannen forklarer videre at det står et skilt oppe i krysset, så jeg må bare dra å se selv etterpå.

Etter at jeg da har fått forelegg for hendelsen, kjører vi tilbake for å se. Da får vi bekreftet at det står et skilt der, dette tar vi bilde av for å dokumentere hvor dårlig det synes. Skiltet som står der forteller at det er «Forbudt for motorvogn, men gjelder ikke buss eller taxi»

Skiltingen i krysset

mellom Grønnegata og Fredrik Langes gate mener jeg er særdeles dårlig, siden det er ett skilt, og dette står plassert innenfor fotgjengerovergangen. På grunn av skiltets plassering vil man være nødt å komme et stykke inn mot krysset for å se det. Om man ikke er lokalkjent og vet det står der, så er det vanskelig å se mellom lys fra butikkvinduer og lysskilt i området.

MANGLENDE SYNLIGHET: Dette bildet viser hvor dårlig skilting i krysset mellom Grønnegata og Fredrik Langes gate er. Foto: Privat

Det er ikke noe skilt i Grønnsgata som forteller at det er et motorvognforbud om man svinger ned fra Grønnegata og inn i Fredrik Langes gate. Om man ikke er kjent og svinger ned fra Grønnegata og inn i Fredrik Langes gate, vil man ikke oppfatte dette skiltet før det er for sent.

Skiltet står plassert så langt unna skarpt synsfelt, samtidig som tekst og bilde er rettet mot dem som kjører i Fredrik Langes gate, noe som fører til at man nesten er nødt til å svinge over veien før det er mulig å oppfatte skiltet. Da er det for sent, man har allerede krysset gaten. Svinger man ned i Fredrik Langes gate, så har man på mange måter ikke noen angrefrist.

Hva skal man gjøre? Nei, det er ikke så mye å gjøre. Man kan lage komplett kaos i et allerede kaotisk trafikkbilde. Dette på grunn av uoversiktlig og lite gjennomtenkt plassert skilting fra Tromsø kommune.

Jeg ser på dette som en meget uheldig og urettferdig situasjon, ikke bare for meg, men også for alle øvrige trafikanter som har stått i samme situasjon. Dette er et mye omtalt kryss og en mye omtalt sak ifølge mediene knyttet til Tromsø.

På bakgrunn av dette tok jeg kontakt med Tromsø kommune for å få gjeldende skiltvedtak for det aktuelle krysningspunktet av Grønnegata/Fredrik Langes gate. Dette vedtaket viser at skiltet er inntegnet der det er plassert, men det er ikke noe som varsler trafikanter som kommer fra nord i Grønnegata at i dette krysset, så har ikke enhver trafikant mulighet til å svinge ned til venstre, men kun buss eller taxi.

Om man videre gransker skiltvedtaket, så fremkommer det at trafikk som kommer fra sør i Grønnegata og inn mot krysset i Fredrik Langes gate, har fått påbudt kjøreretning, som da er rett fram, retning nordover.

Jeg mener dette er et problem for trafikanter som kommer utenbys fra. Dette krysset kan sees på som en felle. Siden man i beste mening prøver å komme seg fram i byen på en smidig og rettskaffen måte.

Jeg ser på dette som manglende opplysning av trafikanter som kommer utenbys fra. Hadde det vært et infoskilt eller et svingforbud, så hadde problemet vært løst. Da hadde man løst problemet både for fastboende og de øvrige som er gjester i byen. Jeg mener at det er tydelig at Tromsø kommune burde se på hvilket skiltvedtak de har gjort, og at dette har tydelige mangler for å opplyse trafikanter.

I veitrafikkloven §3 står det: «Enhver skal ferdes hensynsfullt, aktpågivende og varsomt.» Jeg etterlever dette, men det blir vanskelig og komplekst å etterleve dette når man mangler vesentlig informasjon for å forstå trafikkbildet og ta avgjørelser for hvor man skal ta neste sving.

Problemet som jeg presenterer her må tas tak i. Det må tydelig fremkomme hvilke kryss som har innkjøring forbudt eller motorvogn forbudt, slik at trafikanter som er på besøk i byen kan holde flyt i trafikken, og ikke bli et problem.