Debatt:

Ap bør stanse AUFs oljepolitikk

Hvis ungdomspolitikere med slike holdninger får makt og gjennomslag, vil det få dramatiske følger, advarer Roy Steffensen (Frp)

Statfjord A plattformen i Nordsjøen.   Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

meninger

Ap er nå bekymret over at det har vært en nedgang i antall søkere på yrkesfag innen «Bygg og Anlegg», men også på «Teknisk og Industriell Produksjon» (TIP), altså linjen man velger om man eksempelvis vil bli brønnoperatør i Nordsjøen.

Ungdom er raske til å oppfatte svingninger i arbeidsmarkedet, og reduksjonen i søkere på «TIP» startet som en naturlig konsekvens av oljenedgangen. Her er heldigvis kurven på vei oppover igjen, og eksempelvis brønnteknikk økte markant i år med 72,4 prosent økning.

For 2018 er det også en økning på 7 prosent på «Bygg og Anlegg», og vi har nå det høyeste antallet søkere her siden 2008.

Mens yrkesfag ble stemoderlig behandlet av de rødgrønne, har vi satset systematisk på yrkesfag og lærlinger hvert eneste år, og økningen i budsjettene er på over 600 millioner kroner.

Vi har gjennomført store endringer for å få flere ungdommer til å velge og fullføre yrkesfag. Resultatene etter fem år med oss er at flere søker seg nå til yrkesfag, elevene er mer til stede i timen, færre faller fra og vi har rekord i antall lærekontrakter.

Vi er derimot ikke i mål, og vil fortsette vårt yrkesfagløft i årene som kommer. Men vi klarer ikke å gjøre alt alene, og noe kan også Ap hjelpe oss med. For hvis de virkelig er bekymret for at for få søker seg til «TIP», bør de legge inn en innsats for å snu sitt ungdomsparti.

På AUFs landsmøte 21. oktober i år vedtok de at Norge må avvikle oljeindustrien i løpet av de neste 16 årene, altså innen 2035.

Hvis ungdomspolitikere med slike holdninger får makt og gjennomslag, vil det få dramatiske følger både for søkningen til «TIP», men også for fremtidig velferd, arbeidsplasser og verdiskaping.