Kommentar

Ode til Odd

Sannheten er at Odd Klaudiussen gjør livet som kommentator i iTromsø ufattelig mye enklere. Å jobbe med ham er som å være på lag med Lionel Messi, eller Sigurd Rushfeldt, skriver iTromsøs sjefredaktør Stig Jakobsen.
meninger

I dag har Klaudius bedt om fri. iTromsøs trofaste penselsvinger gjennom 30 år er nemlig opptatt med boklansering.

Denne uka slippes det som kjapt kan beskrives som boka om hans liv – en samling av det absolutt ypperste fra den vi synes er Norges desidert beste avistegner.

iTromsøs sjefredaktør, Stig Jakobsen  Foto: Ronald Johansen

Utvelgelsesprosessen har vært beinhard. Når man har gjort over 15.000 avistegninger, er det vanskelig å plukke ut hvilke som finnes verdige til en plass blant bokas 244 sider. Ikke bare er utgivelsen historisk viktig, den viser også hvordan avistegninger er med og beriker kommentarstoffet i dag. Innimellom er det sågar tegningene som er kommentarstoffet.

Som Egon Holstad ofte uttaler: «Den tegninga er så satans bra at jeg får mest bare lyst til å skrive en ørliten billedtekst». Sannheten er at Odd Klaudiussen gjør livet som kommentator i iTromsø ufattelig mye enklere. Å jobbe med ham er som å være på lag med Lionel Messi, eller Sigurd Rushfeldt – om man har en aldri så dårlig dag selv, vil han alltid være der for å rette opp totalinntrykket med en spektakulær prestasjon.

Det er ikke bare vi som jobber til daglig med Klaudius som synes han er genial. I 2017 mottok han Nord-Norges tyngste medieutmerkelse – Svarte Nattas ærespris – for sin innsats. Klaudius er den eneste fulltidsavistegneren som har overlevd i Nord-Norge. Og det er ikke uten grunn.

På Facebook har han 6.600 fans som følger ham daglig. Og stadig vekk opplever vi at tegninger han har gjort går viralt, senest i sommer, hvor en av hans morsomheter om møkkaværet ble spredt til 250.000 personer.

I 2009 ble han bedt om å levere 15 tegninger til Stortingets administrasjon, og utstillingen henger fortsatt i korridorene til våre folkevalgte. Det ironiske er at politikerne som blir rammet av hans tidvis slemme strek, ofte ringer opp etterpå og ber om å få kopi av tegningen.

Å bli tegnet av Klaudius er nemlig en æresbevisning – om kritikken i den er aldri så ramsalt. Og nå er hans «greatest hits» endelig samlet mellom to permer. Vi gratulerer hjerteligst, og gleder oss like mye til fortsettelsen.