Kommentaren

Kvelden da alt gikk på «twerke»

På det som skulle bli den største kvelden for norsk fotball, opplever Ada Hegerberg å bli hånet – ikke bare én, men to ganger.
meninger

«Kvinnefotball, hva er det? Ikke er det kvinner, og ikke er det fotball». Det famøse sitatet hevdes å stamme fra Ivar Hoff, men sportsreporteren er villig til å gå rettens vei for å ha seg fraskrevet det.

Samme hvem opphavsmannen er – uttalelsen bærer likevel vitne om holdningene fotballfolket tradisjonelt sett har hatt til kvinnefotball. At Norge vinner VM eller OL, blir liksom bare eksempler på at motstanden er for lett, i folks oppfatning.

Nå er imidlertid ikke kvinnefotball noen liten nisjesport lenger. Ifølge tall fra FIFAs undersøkelse i 2014, er det 4,8 millioner fotballspillere på A-lagsnivå, og 30,1 millioner, hvis man tar med utøverne på ungdomsnivå, fordelt på 200 land. Det er sågar 83.262 registrerte trenere innen kvinnefotball og 76.458 dommere, ifølge undersøkelsen. Og alle tallene er garantert høyere i dag enn da undersøkelsen ble gjort.

Bare for at man skal skjønne omfanget: Hvis man legger sammen innbyggertallet i hele Norden, er man fortsatt 3,5 millioner under antallet registrerte fotballspillere på kvinnesiden. Å bli kåret som best av alle disse er med andre ord en hinsides bragd.

Ada Hegerberg har rett og slett mottatt den største utmerkelsen en norsk fotballspiller har fått noensinne – mandag ble hun nemlig første, kvinnelige vinner av Ballon d’Or.

Prisen er på mange måter et bevis på at kvinner endelig er tatt inn i fotballvarmen. Ada har rett nok blitt kåret til verdens beste spiller tidligere også, men Ballon d’Or-tittelen hadde man likevel ikke funnet kvinner verdige tidligere. Inntil mandag kveld.

Men da det store øyeblikket endelig kom, klarte en «brainfart» av en sexistisk kommentar fra programlederen å stjele all oppmerksomheten likevel. Martin Solveigs forsøk på løs og ledig stil gjorde seg utslag i at han bød Ada opp til dans, og for å krone verket kom han med slengbemerkningen: «Kan du «twerke»? For dem som ikke kjenner dansebetegnelsen, betyr det å riste intenst på rumpa.

I tidligere år ville den muligens passert, men akkurat som Plumbos «mokkamann»-kommentar på Spellemannprisen, har tiden løpt fra slike insinuasjoner. Det er nemlig ikke lenger stuerent å komme med seksuelle hentydninger, så snart en kvinnelig utøver viser seg. Selv i Frankrike. Og årsaken er enkel: #MeToo.

At kommentaren falt det første året kvinnelige utøvere skulle bli prisen til del, gjorde det ikke bedre. En åpenbar hån av alt kvinner har oppnådd på banen. Resultatet ble, som ventet, en tsunami av fordømmelse.

Tidligere proffspiller Frances Silva oppsummerte opptrinnet greit på Twitter: «Tenk deg å vinne den første Ballon d’Or for kvinner noensinne. Også levere en utrolig tale om hvor stort dette er for kvinnefotball. Også oppfordre unge jenter til å tro på seg selv. Så blir man bedt om å twerke. Fuck off, dude».

Også folk utenfor fotballen reagerer. Tennisstjernen Andy Murray meldte følgende på Instagram: «Nok et eksempel på den latterlige sexismen som fortsatt eksisterer i idretten». Selv filmstjernen Hugh Grant kastet seg på, med en syrlig kommentar til et bilde av Madame Curie: «Men kan du twerke?» Madame Curie var for øvrig den første i verden som mottok nobelpris både i fysikk og kjemi.

Det må vel nesten en turné sammen med Hegerberg til om Martin Solveig noen gang skal få seg TV-jobb igjen, slik Plumbo måtte på sammen med Madcon, som en renselse etter Spellemann-flausen.

Midt oppe i det hele er det nesten slik at vi glemmer den norske pinligheten fra tidligere på dagen. Ada Hegerberg, altså verdens beviselig beste spiller, ble ikke funnet verdig en plass på Årets lag. Vi snakker ikke Årets lag i verden, men Årets lag i Norge – stemt fram av alle våre kvinnelige toppspillere. Nei, det er ikke 1. april.

Kanskje hvis hun trener litt, blir hun en dag god nok for det også, liksom. Saklig. Hva er det egentlig man innbiller seg om Olympic Lyon? At det er en bakgårdsklubb?

Det er selvsagt imponerende av Guro Reiten å score 18 mål på 16 kamper i serien for Lillestrøm. Men er dette bedre enn Adas 28 mål på 17 kamper i den franske toppserien? For ikke å glemme hennes 14 mål på 8 kamper i Champions League, som Lyon attpåtil vant. Hegerberg har mottatt Gullballen, som den mestscorende i verden – du skal være bra misunnelig medspiller for ikke å anerkjenne det.

Noen harselerte over dette med en «fake» Twitter-melding fra Fotballforbundet som sa: «Vi gratulerer Ada med Gullballen! Samtidig vil vi gjerne få gratulere oss selv med Gullnisselua!».

Sannheten er at NFF er sure på henne fordi Ada Hegerberg ikke lenger vil spille for landslaget. Jeg kan ikke huske at noen bebreidet Tom Lund eller Harald «Dutte» Berg da de gjorde lignende valg. Og før noen kommer trekkende med at hun jo ikke har spilt der så lenge, kan jeg opplyse om at Hegerberg har 66 landskamper, mens Lund og Berg har henholdsvis 47 og 43.

Nei, løft glasset ærbødig for den største fotballspilleren i norgeshistorien. Hennes Ballon d’Or er et passende dask på kinnet til både sexistiske holdninger og norsk nissementalitet.