– Til alle krigere i kommentarfeltet

Jeg har fulgt debatten rundt regionreformen i kommentarfelt på Facebook og andre plattformer, og jeg har en viktig oppfordring til debattantene: Slutt å true andre i politisk debatt, før dere blir anmeldt og dømt for det.

TRUSLER: Innsender minner om at det er ulovlig å true med vold og drap, også i sosiale medier. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix 

meninger

Det er mange nyhetssaker for tiden om et giftig debattklima, uheldige ytringer og lignende om debatten rundt regionreformen. Dette er en latterlig snill måte å karakterisere ordskiftet nå om dagen.

Enhver opplyst person kan bruke fem minutter på å lete seg fram til første oppfordring til voldshandlinger. Det er ulovlig å oppfordre til vold, og det er ulovlig å true andre med vold og drap.

Jeg er en sterk forkjemper av god debatt, og har ingen problemer når det blir opphetet med svært engasjerte parter. Men når vi ser at privatpersoner både offentlig og privat mottar trusler om vold og verre, er det ikke bare en opphetet debatt. Det er slike trusler som stilner andre og hindrer en sunn meningsutveksling.

Det er en kjent sak at man er tøffere i språket når man diskuterer i kommentarfelt og ikke ser motdebattanten i øynene. Jeg forbeholder meg den tro at vi ikke har så mange i Troms og Finnmark som hadde stått ansikt til ansikt med noen de var uenige med, og truet dem med vold og drap. Men om de som står på sitt og fortsetter bruken av trusler og oppfordring til vold, håper jeg flere anmelder det, og at politiet følger opp raskt.

Hvis ikke standarden for debatt gjøres noe med, kommer ikke trusler til å forsvinne når regionreformen forsvinner fra dagsorden. Hvis moderatorer i diskusjonsforum og lignende lar slike ytringer stå uimotsagt, vil vi miste utrolig mange nyanserte, godt gjennomtenkte meninger fra dem som ikke ønsker å møte en vegg med sinne.

Nå mener ikke jeg at alle som sier «faen» midt i en kommentar skal anmeldes og utestenges, men la oss i hvert fall starte med dem som truer med vold og drap. Da kommer vi kanskje til et punkt hvor folk faktisk tør å ytre seg igjen.