Debatt

De har livsgrunnlaget på ønskelisten

  Foto: SOS Barnebyer

Bodil Skotnes  Foto: Troms Folkeblad

meninger

For mange barn handler førjulstiden om forventning. Det er forventninger til gaver, god mat, lek og tid med familien.

Hvert år får julenisser i Norge, Sverige og Finland tilsendt én million ønskelister fra barn over hele verden. Noen av ønskene er enkle å oppfylle, andre litt vanskeligere og noen skal kanskje heller ikke oppfylles.

Men det finnes én kategori til. Det er ønsker som aldri burde ha vært på en ønskeliste. De har ikke noe der å gjøre, fordi barn ikke skal måtte behøve å ønske seg det aller mest grunnleggende i livet.

Før jul i år har SOS-barnebyer samlet 150 ønsker og behov fra barn over hele verden. Dette er tre av dem:

1. Jeg ønsker meg en mamma og pappa, gutt (11), Malawi.

2. Jeg ønsker å sove trygt om natten, jente (9), Zambia.

3. Jeg ønsker meg et varmt hus, gutt (5), Kosovo

SOS-barnebyer jobber med å innfri slike ønsker hver dag. FNs barnekonvensjon slår fast at barn har rett på beskyttelse og omsorg og en levestandard som er tilstrekkelig på alle måter.


Tromsø Matsentral er Årets tromsøværing 2018: – Vi mottar prisen på vegne av alle tromsøværinger som bryr seg

Lederne i Tromsø Matsentral er ikke så opptatt av å vinne priser, men er glad for medieoppmerksomheten fordi det gjør tilbudet kjent for dem som trenger det mest.

 

Å sikre barn omsorg i en stabil familie er livsviktig. Det løfter familier og fremtidige generasjoner ut av fattigdom og er grunnleggende for all utvikling.

Ingen barn kan klare seg alene. De trenger voksne mennesker som er til stede for dem, og som gir dem omsorg i oppveksten. Dette krever langsiktighet i tilnærmingen. Det er ingen raske løsninger, og derfor er vi så takknemlige for alle som heier på barna – og bidrar til å endre liv. Det skaper utvikling for enkeltmennesker og samfunn.

Tusen takk til alle dere som er med på å gjøre en forskjell, slik at barn ikke skal måtte behøve å ha livsgrunnlaget på ønskelisten.

Med ønske om en trygg julehøytid og et godt nytt år.