Kommentar:

Hvem i granskauen er Hans Petter Kvaal?

Hans Petter Kvaal. Jeg tror mange i Tromsø nå sitter og googler navnet. For hvem i granskauen er Hans Petter Kvaal?

HVEM ER DENNE KAREN? Hans Petter Kvaal har ikke vært noen synlig partipolitiker de siste årene, men er høyt aktet internt i Høyre  Foto: Ronald Johansen

meninger

For dem som ikke er mer enn snittet interessert i politikk er han nok å regne som en temmelig ukjent kandidat, og iallfall sammenlignet med Jens Johan Hjort, Anne Berit Figenschau og Erlend Svardal Bøe, de andre kandidatene som i tur og orden har trukket seg eller avvist å stille.

Kvaal har likevel en ikke ubetydelig merittliste innen både politikk, på UiT og i næringslivet. Han har vært leder i Tromsø Høyre, sittet på fylkestinget og er respektert og godt kjent intern i partiet.

Det siste Høyre trenger nå, er enda en utsvevende løs kanon på dekk. Dét har de prøvd, opptil flere ganger. De trenger en kandidat partiet kan samles seg om, for å lege både sår og se fremover. Med et slikt utgangspunkt kan det være Hans Petter Kval er en ideell kandidat for partiet.

I Høyre hersker det ingen tvil om hans politiske kompetanse. Nå må Høyre og Kvaal overbevise velgerne om det samme. Selv om det vil henge ved Kvaal at han verken var partiets første-, andre eller tredjevalg, stiller han ikke på noe som helst måte til valg i motbakke.

Se streamen fra pressekonferansen her!

Arbeiderpartiet har kanskje fått en falsk følelse av trygghet de siste ukene, mens de har sittet stille i båten, og vitnet sin største motstander gå i oppløsning for åpen scene. Men sannheten er at Ap har slitt svært mye på målingene det siste året, og måten de har styrt de siste fire årene vil nok være viktigere for velgerne enn Gunnar Wilhelmsens popularitet.

Da de kom til makten etter forrige valg, der Høyre nærmest hadde gitt opp på oppløpssiden, var det likevel med et betydelig svakere resultat enn meningsmålingene indikerte noen måneder før valget, og det var et historisk tungt Rødt (14,4 prosent) og et sterkt SV (7,9) som velsignet Jarle Aarbakkes midlertidige inntreden i ordførerstolen.

Høyre har utvilsomt hatt en svært krevende prosess med å finne en ny kandidat, siden Hjort trakk seg, og siden Figenschau også takket nei til å stille. Da det opplagte tredjevalget mange pekte på, Erlend Svardal Bøe, denne uken avfeide at han ville stille, begynte man å ane panikk innad i Høyre. Det har vært helt nødvendig for partiet raskt å få på plass en kandidat for å skape en ro i partiet, og for å skape motivasjon blant medlemsmassen.

Det blir spennende å se Kvaal og Aps ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen (Ap) møte til debatt. Begge kommer fra en respektabel næringslivsbakgrunn. Kvaal vil kanskje fremstå noe tam mot en sprudlende og gira Gunnar Wilhelmsen, ruset på troen på egne evner og valgseier. Men Kvaal har, i motsetning til sin argeste motstander – og ikke minst sin forgjenger, flere år med politisk erfaring og forståelse for politiske prosesser. Det kan komme godt med. Kvaal kan skilte med 45 år som aktiv i Høyre, som leder i Finnmark Høyre, leder i Nordland Unge Høyre, leder i Tromsø Høyre og fast plass i Høyres sentralstyre. Når det kommer til politiske meritter, når ikke Wilhelmsen Kvaal til anklene.

Etter all viraken og internt kaos flere runder med Jens Johan Hjort har skapt, er det nærliggende å tro at Kvaal er en kandidat som vil virke samlende rundt et seierssultent Høyre.

De aller fleste som ikke er svært interessert i partipolitikk, må nok også ty til Google og andre søkebaser for å finne ut hvem som var Høyres ordførerkandidat i 2015-valget. Den gang landet de på en svært ung, og ditto uerfaren og ukjent kandidat. Tiden vil vise om Kvaal vil lide samme skjebne som Kristian Støback Wilhelmsen. Kvaal hevder sjøl på pressekonferansen hvor han ble presentert torsdag ettermiddag, at han ikke er en ukjent person i Tromsø by. Dette er vurderinger man nok helst burde overlate til andre seg sjøl. Han er nok ikke en kjent person for flertallet av velgerne i Tromsø, i særdeleshet om vi sammenligner Kvaal med mannen han tar over for, og for hans konkurrent.

Nå satser Høyre på erfaring og det trygge og trauste. Så er det opp til Hans Petter Kvaal å meisle ut et politisk budskap som vil fenge tilstrekkelig nok til å hindre Gunnar Wilhelmsen i å smykke seg med ordførerkjedet i Nord-Norges største by.

Mens Gunnar Wilhelmsen oppfattes som en røff «bygut»-type, er Kvaal en mer klassisk politikertype, som forstår de politiske spillereglene, og har en politikers vante retorikk. Om det blir en svakhet eller styrke i møte med Aps «outsider», gjenstår å se.

Kvaal har også gitt uttrykk for en langt mer pragmatisk tilnærming til samarbeid med Frp enn hva Jens Johan Hjort hadde, og har tro på samarbeid, til tross for Frps bompengeultimatum. Likevel er det helt uklart hvordan partiene skal klare å samarbeide med så steile standpunkt i bompengesaken, hvor ingen av partene vil bøye av.

Så langt har valgkampen vært preget av person, fremfor politikk. Slik blir det når nominasjonen så til de grader kollapser. Det enorme personfokuset rundt Jens Johan Hjort sto kanskje i veien for politikken? Ikke minst siden han til stadighet kom med uventede og splittende uttalelser om alt fra politiske samarbeidspartnere til ideologiske veivalg.

Nå er det på tide å se på hvilke løsninger og politiske alternativer de ulike partiene og ordførerkandidatene stiller til valg på.

Og for å svare på det innledende spørsmålet: Hvem i granskauen er Hans Petter Kvaal? Jo, han er fjerdevalget til Tromsø Høyre, og kanskje akkurat hvem de trenger.