Derfor prioriterer Fremskrittspartiet sykepleierne i regjeringsforhandlingene med Kristelig Folkeparti. Vi er rett og slett nødt til å utdanne flere sykepleiere om vi skal bevare tryggheten i dagens velferdssamfunn.

Dessverre fører dagens system til at universiteter og høgskoler i altfor liten grad prioriterer utdanning innenfor yrkene arbeidslivet etterspør. Universitetene belønnes for å utdanne studenter innenfor samfunns- og humanistiske fag, og det utdannes flere innenfor disse områdene enn arbeidslivet har behov for. Dessverre går mange samfunnsfagsstudenter til arbeidsledighet eller ikke-relevante jobber.

Samtidig er ventelistene for sykepleierstudier ved norske universiteter og høgskoler på nesten 14.000 personer. Dette er tusenvis av sykepleiere vi som samfunn ikke har råd til å si nei til.

Nav-tall viser at mangelen på sykepleiere har økt med 47 prosent fra 2017, og at Norge nå mangler 5.900 sykepleiere og spesialsykepleiere. Dersom universitetene isolert sett tjener mer på å utdanne en litteraturviter enn en sykepleier, er det noe galt med systemet. Frp ønsker et system der universitetene tjener økonomisk på å utdanne den arbeidskraften samfunnet faktisk har behov for.

Frp jobber derfor nå for gjennomslag for å se på finansieringssystem for høyere utdanning på nytt. Vi må sikre at det lønner seg for studiestedene å utdanne folk til jobb, ikke arbeidsledighet.