Slik jeg leser det virker det som Zãhler mener at samfunnets overordnede «politisk korrekthet» og reaksjonære krefter hindrer en saklig debatt. Det Zãhler skriver mener jeg er å spore av debatten langt mer enn det hun kaller «hysteriet».

At målet ikke forherliger middelet er viktig å huske på. Jeg er helt enig i at det må kunne foregå en konstruktiv debatt rundt barnetrygden i seg selv, da den er langt fra uproblematisk. Problemet oppstår derimot når Amundsen starter debatten med uttalelser som problematiserer det han velger å kalle «fødselsproduksjon» blant enkelte etnisiteter.

Per-Willy Amundsen er en folkevalgt stortingspolitiker. I vårt representative demokrati skal folket trygt vite at både Stortinget og regjeringen jobber for deres beste. Tilliten til de folkevalgte er ikke bare viktig, men grunnsteinen i vårt demokrati. Vi ser i verden i dag hvordan reaksjonene har vært når befolkningen ikke har tillit til de som styrer. Man skjermes, viser mistillit til sine medborgere og stemningen blant de ulike fraksjonene i samfunnet forverres. Dette er ikke det jeg ønsker skal skje med Norge.

Det såkalte «hysteriet» rundt Amundsens uttalelser er grunnleggende nødvendig for dette. Det er klart at dersom en folkevalgt kommer med en uttalelse som så grunnleggende bryter med samfunnets tanker og ønsker, må dette få reaksjoner. Det er ikke noe som ødelegger for debatten, eller får den til å spore av, men er derimot med å nyansere hvordan den skal være. Det norske samfunn ønsker ikke å skille mennesker basert på verken etnisitet eller kultur, og slik må det være.

Amundsens uttalelser har møtt mye legitim kritikk, også fra sine egne. Dersom både lokallag i ungdomsorganisasjonen FpU, partiets egen ledelse og storsamfunnet som helhet kritiserer uttalelsen må man si at det må ligge mer under enn bare «uheldig» ordvalg. All ros til de som velger å ikke behandle dette bak lukkede dører, men derimot tar et klart standpunkt og beviser ovenfor befolkningen at dette verken er regjeringens politikk eller Stortingets flertallsmening. Dette handler om grunnleggende verdier.

Vi i Høyres Studenter Tromsø ønsker en konstruktiv debatt. Men at den skal spores av gjennom debatter om legitim kritikk er noe vi ikke ser lyst på. Dersom en annen folkevalgt, uavhengig av parti, sier noe lignende, håper jeg hysteriet reiser seg og sier ifra nok en gang.