Fra sidelinja:

Hotell Sørsjeteen: Vakkert eller stygt med stil?

Tromsø kunne ha trengt flere vakre moderne nybygg. Vil Hotell Sørsjeteen bli et slikt eksempel? Eller vil vi få et hotell som er stygt med stil?
meninger

Det planlegges hotell på Sørjeteen i 18 etasjer. Prosjektet er i startfasen, og har allerede skapt en del motstand. Høyhus vil alltid være omdiskutert, slik er det i alle byer. Men av og til lurer jeg på om utbyggere gjør det vanskeligere for seg selv enn nødvendig.


Vil bygge hotell med 18 etasjer på Sørsjeteen: – Vi vet det vil bli diskusjon om det

Eiendomsspar vil bygge et 62 meter høyt hotell med 18 etasjer på Sørsjeteen. Det går fram av planinitiativet for regulering av Mack-området som Mack Øst AS i samarbeid med Statsbygg og UiT står bak.

 

Det er noe med Hotell Sørjeteen som har paralleller til de gamle hotellplanene til Arthur Buchardt litt lenger sør. Da Tromsøs befolkning våknet opp til en gigantisk T på forsiden av avisene for en god del år siden, var det skissene til et nytt storhotell på Strandveien som skremte vettet av folk. T-en raget over byen som en overkropp. Eller en hammer.

Ron Røstad  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

 

T-hotellet fikk byen imot seg fra første øyeblikk, og ikke bare på grunn av høyden. Det var truende, dominerende og nifst. Det var, etter alle ordinære målestokker, stygt. Men faen så stilig også! Vi som har en pervers sans for stygg og stilig arkitektur tilhører riktignok en liten minoritet.


Fra sidelinja:

Hva skjer, Kystens Hus?

Hver gang jeg går forbi Kystens Hus (eller de få gangene jeg går inn) tenker jeg: Hva skjedde?

 

Hotell Sørjeteen har et annet konsept og en annen bokstav: A for Arktis. Tegningene til det nye hotellet på Sørsjeteen viser et tvillingtårn som støtter seg mot hverandre. En krysning av Gate of Europe i Madrid, to høyhus som lener seg mot hverandre over bulevarden uten å møtes, som en byport som ønsker velkommen. Og Benidorm sitt komiske tvillingtårn «Intempo», to høyhus som er sveiset sammen på toppen med felles takterrasse og flere etasjer.


Frykter ikke at nytt hotell skal stjele oppmerksomhet fra det nye museet

Statsbygg frykter ikke at hotell på Sørsjeteen vil ta glansen fra det nye museet. I midten av januar vil Statsbygg presentere foreløpige planer for det nye Tromsø Museum på et åpent møte.

 

De to tårnene ser ut som et par bein som holdes sammen av ei truse på toppen. Intempo ser ut som hovedkvarteret til en superskurk, kanskje med kontrollsenter i suspen. Vulgært, men veldig morsomt. Da jeg passerte Benidorm i buss en gang, lo jeg hele veien.

Moderne bebyggelse er altfor ofte stygg, enten det er boligblokker, kommersielle bygg eller offentlige bygg. Styggheten kan deles opp i to hovedkategorier: De som bare er stygge; de var aldri ment å se ut på noe som helst vis. Og de gjennomtenkte og kostbare prosjektene som oppleves som truende, deprimerende og fiendtlig, men likevel gjør det med stil og innlevelse.

Typisk for stygge, men stilige bygninger er at de utløser opplevelse av fare på et instinktivt nivå hos mennesker. Enten det er snakk om skarpe hjørner, kaos eller for den saks skyld for mye orden.


Fra sidelinja:

Sentrum må selge «ting folk træng»

For at sentrum skal være et alternativ til Jekta, et avlastningssenter, om du vil, trengs det store investeringer.

 

Hotell Sørjeteen er ambisiøst og en kul idé. To høyhus som lener seg mot hverandre kan oppleves som harmonisk, at det er en balanse. Men det kan også se ut som en kollaps. To høyhus på skrå, som om de var i ferd med å rase inn i hverandre, men foreløpig holdes stående i gjensidig støtte.

Hotellet kan også minne om to bein som står skrevs. Å føle seg som en av innbyggerne i Lilleputt som svermer rundt Gullivers føtter er kanskje heller ikke bare positivt.


Fra sidelinja:

Kirkeparken ble fantastisk, men ...

Den gamle slitne, men svært populære Kirkeparken har endelig blitt opprustet.

 

Det er vanskelig å vurdere Hotell Sørsjeteen på bakgrunn av de tilgjengelige skissene. Men det har imot seg at ideen, slik som med T-hotellet, tar utgangspunkt i en bokstav. Det setter en stram ramme for alle tenkelige sider ved hotellet.

En utfordring er de kompliserte vindforholdene som oppstår på bakken på en så utsatt tomt, men det lar seg nok løse. Hvordan snøen skal legge seg og senere blåse av de mange nisjene er en annen.


Fra sidelinja:

Hvis ikke i sentrum, hvor skal det bråkes?

Å bo i sentrum er nærmest blitt en idealistisk bevegelse. Om å bevare bykjernen fra forfall. Minske transportbehov. Gjenreise en livsstil som holdt på å dø ut under eneboligtyranniets dager. Men kan det bli for mye av det gode

 

Skal man følge moderne arkitektonisk ideologi må man være forsiktig med bruken av de kjente virkemidlene for å skape vakker arkitektur. Som farger, dekor og symmetri. Klassiske prinsipper må brukes med diskresjon. Vakker arkitektur med et slikt utgangspunkt er som å koke ei nydelig suppe på kålrot og spiker.

Bare en mesterkokk får til dette. Og bare en mesterarkitekt kan skape skjønnhet med de moderne virkemidlene. Vakre, moderne bygninger er så uvanlige at de er blitt turistattraksjoner. Det er en trend i tiden at alle større byer må ha minst en slik.

Tromsø har allerede Ishavskatedralen. Bilbao har Guggenheim. Oslo har Operaen. Tromsø kunne ha trengt flere vakre moderne nybygg. Vil Hotell Sørsjeteen bli et slikt eksempel? Eller vil vi få et hotell som er stygt med stil?


Fra sidelinja:

Husk refleks, hvis du på død og liv må ferdes i sentrum

Tromsø er ikke en foregangsby for fotgjengere i sentrum. Enten det gjelder fortau eller belysning. I tillegg har Tromsø en ekstra utfordring: Antall fotgjengeroverganger i sentrum går drastisk ned om vinteren.

 

18 etasjer vil alltid utløse litt trøbbel. Men man kan i det minste sukre pillen ved å foreslå noe innbydende, tiltalende og vakkert fremfor noe som er lett å hate.

Hotell Sørsjeteen, slik det er foreslått, kan bli et fantastisk hotell. Eller «flott», som man gjerne sier når man vet at «vakker» ikke er rett ord. Men det kan også bli komisk og skremmende på samme tid.

En annen mulighet kunne være å utforme hotellet som en H. For hotell.


Sett fra sidelinja:

Skap nye turistattraksjoner i Tromsø!

Turisme er blitt en hovednæring i Tromsø, og heldigvis fremstår byen fortsatt som et samfunn fremfor et rent turiststed, til tross for stadig flere guide- og suvenirbutikker.