Kommentaren

Tromsø sentrum lever! Leve Tromsø sentrum!

Hvis vi sier noe mange ganger nok, begynner vi også å tro på det.
meninger

Tromsø sentrum er i endring. Takk og lov og heldigvis. Det er derimot ikke det samme som at sentrum dør. Likevel snakkes og skrives det utrolig mye om den angivelige sentrumsdøden. Det må vi slutte med. «Du må ikke si sånn, det kan bli sånn», pleide min mormor å si. Hun fryktet den selvoppfyllende profetien, og i tilfellet Tromsø sentrum, velger jeg å høre på hennes fortsatt valide visdomsord.

Jeg har et sterkt forhold til Tromsø sentrum. Jeg har selv bodd der i nesten 20 år, i Storgata. 10 av disse årene drev jeg butikk i samme gate. Flere år jobbet jeg i serveringsbransjen. I snart 30 år har mine forskjellige arbeidsplasser vært i Tromsø sentrum. Jeg elsker Tromsø sentrum.

Da jeg for noen år siden flyttet til Bjerkaker, følte jeg, den overkommelige gangavstanden til tross, at jeg flyttet på landet. Og Bjerkaker er på landet. Det er bare kyniske utleiere som kaller det «sentrum» eller «sentrumsnært», når de skal lure bona, søringer, fauskeværinger og utlendinger til å betale mer enn de bør, for et område som for noen tiår siden var hyttefelt og hadde noen spredte naust nedi fjæra.

Det er mange udokumenterte myter om hva som er galt med sentrum, og hvorfor «alle butikkene» nå legger ned eller pakker lekene og flytter inn i de fordømte kjøpesentrene. Den ene er at sentrum i for liten grad legger til rette for biltrafikk. Dette er virkelig en sannhet med modifikasjoner.

Det er ingen fremsynte og innovative byer som rigger fremtiden med å lage større parkeringsplasser for å tilpasse byen for mer privatbilisme. Ikke blir det mer fremkommelig av det. Ikke øker det trivselen i sentrum. Vi bor på ei øy, i en by i vekst.

Gratis parkering kan heller ikke være det som skal løfte handelen opp i sentrum. Vi kan gjerne diskutere ordninger der man subsidierer den første timen eller noe, men parkering i sentrum må koste penger, ellers blir det totalt kaos. At det tilrettelegges for næringsliv, med flere såkalte «drop points» av varer er helt topp, men jeg tror min gamle venn Storgata har en større fremtid som gågate fra Mack til Verdensteatret, enn at det legges opp til mer bilkjøring der.

Det farligste som skjer for tiden er uansett at vi etablerer det som en sannhet at sentrum dør. For det gjør det ikke. Én sak er at det stadig popper opp nye butikker og nye bransjer (mens andre går dukken eller legger ned, som selvsagt også skjer på alle kjøpesentre). Når det er en eksplosiv økning av turister i sentrum, kommer det automatisk opp flere butikker som retter seg mot dette kundesegmentet.

Det er ikke bare plast-isbjørner, troll og dritt de selger heller. At hotellene fylles opp av skuelystne turister er noe vi som bryr oss om sentrum må heie masse på.

Dessuten er det dårlig gjort overfor de seige og staute sjappene som fortsatt både oppholder seg og investerer i sine butikker, at vi snakker om den angivelige sentrumsdøden. De ansatte hos kjøtt- og delikatessebutikken Søstrene Ingebrigtsen, gullsmeden Wintervold, mobilbutikken Snakk, den ærverdige og historiske bølla Andresens Vaabenforretning («Våpen-Andresen»), klesbutikkene Mas og Skadefryd og mange andre står der dag ut og dag inn og gjør sentrum til et kult sted å være. Mange av dem butikker med kompetente og erfarne folk som virkelig vet hva de driver med.

Samme med alle som står på og går på jobb hver eneste dag for å fylle Nerstranda kjøpesenter og flere filialer med kjente matvarebutikker. De er verken zombier eller døden nær. Helmersens delikatesser investerer og utvider, og en haug frisører, kafeer og serveringssteder leverer året rundt.

En rekke av disse kafeene, restaurantene og utestedene er sågar kjent langt utenfor by-, kommune-, region- og landegrensene. Vi er stolte av dem. Fordi mange av dem holder internasjonal standard, med spenstige menyer der lokale råvarer preger dem.

Da må de slippe å høre på jevnlig basis at de tilhører en del av et døende vesen. Fordi det er feil. I tillegg har vi både flotte kirkebygg, et nydelig bibliotek, små parker og torg. At noen bybranner har gjort sentrum til en miks av gammelt og nytt, pent og stygt, er bare sjarmerende. Vi blir aldri noe Siena eller Barcelona. Det er helt greit.

Mye kunne sikkert vært bedre. Mange gårdeiere burde for eksempel løfte blikket opp fra nettbanken, der de kan registrere at det stadig renner inn penger, og se på fortauene utenfor bygårdene sine, der fravær av varmekabler og snørydding flere steder gjør fremkommeligheten dårlig for både rullestoler, barnevogner og fotgjengere.

Likevel funker sentrum til mange anledninger, og når festivaler som TIFF, Smakfestivalen, Buktafestivalen, Rakettnatt, Nordlysfestivalen, Insomnia og mange andre avvikles, er sentrum en vesentlig del av det.

Jeg hadde aldri trodd at jeg selv kom til å si dette, men jeg synes faktisk det er verre at H&M legger ned i sentrum enn at man ikke får kjøpt hvitevarer her etter at JM Hansen la ned byavdelinga si. Så jeg håper noen andre og lignende tør å satse igjen. Et Clas Ohlson i byen hadde jeg også applaudert.

Det er langt fra perfekt, Tromsø sentrum. Men det er ikke dødt. Og derfor må folk slutte å hevde det, og heller legge turen innom dit oftere. Vi kan iallfall ikke klage om vi ikke bruker det selv.