Årsmøte i Tromsø Høyre lørdag 26. januar 2019:

Det skal nå som kjent vedtas en rekke nye samiske navn på ulike steder innen Tromsø kommune. Noen røster har tidligere gått imot dette, dels ut fra kravene i norsk lov «Lov om stadsnavn», dels fordi den fremlagte argumentasjon for dette har vært utilstrekkelig og ikke minst fordi folk fleste ikke vil ha denne dobling av tidligere godt innarbeidede lokale navn.

Pådriverne er Sametinget med sin språkgruppe bestående av en underdirektør og en del stedsnavnskonsulenter og Samisk språksenter. Grunnlaget for disse endringsforslagene, for eksempel de faghistoriske, er ukjent men den samepolitiske propagandaverdien av at Tromsø -> Romsa er ikke å kimse av.

I debatten i Tromsø fikk da også raskt politiske vinklinger. Motstandere av slike endringer og deres synspunkter er blitt møtt med til dels ufyselige personlige angrep uten at lokalavisenes nettredaktører har grepet inn og sagt stopp. Folkemeningen er satt til sides av mediene og byens politikere, de gidder ikke å spørre sine velgere. Bodil Ridderseth Larsen har «fått så hatten passer» og til dels vel så det, det hele krydret med honnørord som «samefiendtlig», «rasistisk» og for å ha «forgiftet klimaet i Tromsø Høyre».

Høydepunktet så langt er deres Nordlys’ politiske redaktør hr. Fjellheims «referat» og kommentarer til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen foredrag ved årsmøtet i Tromsø Høyre lørdag 26. januar. Ministeren snakket ikke om forsvarspolitikken i nordområdene men tok for seg sine barne- og ungdomsopplevelser som «skapsame» i Båtsfjord samt hans personlige «renselse», som kanskje også førte til at han meldte seg inn i Sametingets valgmanntall. Han tok i foredraget et bredt oppgjør med intoleranse og trangsyn og oppfordret Tromsø til det samme.

Det er imidlertid ikke helt enkelt å se hva av Fjellheims referat er fra ministeren og hva som er hans egne meninger. Jeg har dessverre ikke Bakke-Jensens manuskript men ut fra avisteksten virker det som sammenblandingen ikke er ubetydelig. Hva gjelder ministerens personlige opplevelser som «skapsame» i det norskdominerte kystværet Båtsfjord, er de sikkert reelle som også den «modningsprosess» han gikk igjennom er.

Det er kanskje en trøst at undertegnede også har opplevd lignende i en ung og følsom fase i livet og at sosial mobbing fortsatt er et betydelig problem de fleste steder i landet. Ingen nyhet akkurat, men problemet oppstår når Bakke-Jensens personlige traumer og påfølgende «renselse» veves inn en kommunal diskusjon om parallell navnsetting norsk-samisk i bykommunen Tromsø.

Frank Bakke-Jensen har bodd kort tid i Tromsø men uttaler seg med stor autoritet i bypolitikken og utbasunerer frimodig «glem historien og de endeløse diskusjonene, la oss være åpne og inkluderende» … Ifølge referatet avfødte dette «sterk applaus». Dette er hårfint unna et salig referat fra et sørlandsk vekkelsesmøte.

Men hvis vi allikevel skal se litt se på de navnepolitiske føringene det legges opp til og ikke bare svelger rå-retorikken, kan jeg varmt anbefale Oddvar Stømes kronikk i iTromsø og i Nordlys 10-11 september forrige år med tittel «Vegskilting på samisk». Forståelig nynorsk, rett på sak og med god informasjon. Nyttig lesing!

Et annet for meg viktig poeng er at avisens sjefredaktør bør ta innover seg at politisk redaktør nok er tindrende inhabil når samepolitikken er dagens agenda. Ingen skal få ta fra ham hans personlige samepolitiske meninger men de skal ikke veves inn i et journalistisk arbeide, for eksempel ved å referere fra et partis årsmøte der samepolitikken ble hovedtema!

Skal Nordlys fortsatt være landsdelens viktigste mediebedrift er det slikt det må ryddes opp i. Gi oss ryddige debatter med respekt for politiske motstandere og der kranglefanter som forgifter og ødelegger debatten kastes ut!

Og helt til slutt: Det er nok mange som ikke hadde funnet sin samiske identitet hvis ikke reglene for å kunne melde seg inn i Sametingets valgmanntall hadde blitt endret slik at også de med en oldemor eller oldefar med samisk som hjemmespråk, kunne melde seg inn i manntallet og bli same.