Å kalle det «samenes nasjonaldag» er ikke noe undertegnede har funnet på, hvor språkfattig du enn måtte mene det er.

Dette er begrepet som også blir brukt av Stortinget, Kongehuset, Den norske kirke, Språkrådet og Store norske leksikon. I norsk ordbok (Kunnskapsforlaget 1998) står følgende definisjon av ordet nasjon: «nasjon = statssamfunn, folk». Hva en latinsk ordbok skrevet rett etter den amerikanske borgerkrigen sier, er jeg mindre opptatt av.

Enkelte har hevdet at bruk av begrepet «nasjonaldag» forutsetter en samisk stat. Samekonferansen la imidlertid til grunn at samene er et folk (nasjon) og at bruken av nasjonsbegrepet således ikke forutsetter en egen stat. Både samekonferansen (senere Samerådet) og de nordiske sametingene bruker offisielt begrepet «nasjonaldag». Samene er for øvrig regnet som en av verdens statsløse nasjoner.

Bondevik II-regjeringen anerkjente i 2001 nasjonaldag som betegnelse på 6. februar. Det er det et klart flertall for på Stortinget at vi fortsatt skal gjøre. Så får man heller være uenig og synes det hele er absurd. Det er selvsagt greit. Men dette er altså ikke noe undertegnede har «fastslått» å gjøre. Jeg har derimot forholdt meg til den norske offentligheten, samt oppslagsverk fra vår egen samtid, og det akter jeg å fortsette med. Også når det gjelder samenes nasjonaldag.