Mukwede påpeker at med dagens teknologi kan vi ikke unnskylde oss med at vi ikke vet. Mens Laurent Nkundas militsgruppe i Kongo er en konstant dødstrussel mot Mukwede, kan leiesoldaten Joshua French, som støttet Nkundas milits, skaffe seg millioninntekter i Norge ved å dra rundt for å holde foredrag.

Grunnen til at vi MÅ si nei til French foredrag er i tillegg:

1. Norge tar avstand fra leiesoldater. I NRK-podkasten «To hvite menn» sier French: «Vi anså oss selv som leiesoldater, som kontraktører, og agenter om vi måtte være det. Hele målet med å være med i – Special Intervention Group Uganda – var å drive leiesoldatvirksomhet.» Han tilføyer også at det er gøy å være leiesoldat. Ville du ha gått og hørt på et foredrag av en «hjemkommet» IS-kjemper?

2. Bildene som tegnes av Moland og French i fjorårets film og roman gjør det problematisk å se Kongo-historien i et norsk perspektiv. Særlig fordi samtlige beretninger har et dunkelt lys over hva som skjedde, og hva slags oppdrag de norske leiesoldatene var ute på. Både i filmen og romanen skildres Moland og French som voldelige eventyrere som mener Norge har blitt for «soft» for menn av deres støpning. Det er også kjent at de to leiesoldatene var fascinert av kolonitiden da de hvite koloniherrene hadde herredømme i Afrika.

3. Det er mange som hevder at det i ytringsfrihetens navn må være tillatt for French å dra rundt å fortelle sin historie. MEN han ønsker ikke debatt, eller at det stilles spørsmål under/etter hans fortelling. Det må i tilfelle gjøres i god tid i forkant slik at han selv kan sile ut de spørsmålene han ønsker å svare på.

4. Nå skal altså innbyggere over det ganske land få høre om hvem han er, og hva han har gjort, utelukkende ifølge ham selv. Og det er ingen angrende French som drar rundt og forteller om Afrika. Og ifølge tidligere NRK-korrespondent Halle Jørn Hansen: «Bør man absolutt fortelle historier om Afrika, men det finnes 1.000 andre historier man heller burde fortelle. At det selges så mange billetter til denne turneen kan jeg ikke tolke som annet enn at det støttes av en understrøm av ubevisst rasisme.»

Tromsø har i mange år prøvd å leve opp til Nelson Mandelas ord om: «Vi er alle afrikanere»

Er vi da villig til å høre på en leiesoldat?